Dat suiker slecht voor je is hoor je bijna dagelijks. De redenen waarom het slecht is zijn echter misschien wat minder duidelijk. Iedereen weet dat je van zoete producten aankomt en wanneer je aan de lijn doet kun je suiker dan ook het beste laten staan. Maar er zijn veel meer eigenschappen van suiker die slecht zijn voor je gezondheid. Het meest vervelende is misschien dat suiker verslavend is en dat sommige mensen dus echt het gevoel hebben dat ze er behoefte aan hebben. Eet je veel suiker en stop je daarmee, dan zal je ook met afkickverschijnselen te maken krijgen. Hierdoor is het zo moeilijk voor veel mensen om van suiker af te blijven. Suiker wordt wel eens de meest verslavende stof van dit moment genoemd. Maar waarom is suiker eigenlijk zo slecht?
Wat is suiker?
Suiker wordt aan ontzettend veel producten toegevoegd. Denk aan de voor de hand liggende frisdranken, snoepjes en koekjes, maar je zal versteld staan hoeveel kant-en-klaar producten ook suiker bevatten. Aan ovenmaaltijden, soepen, groenten uit blik en fruityoghurts wordt allemaal suiker toegevoegd om de smaak te verbeteren. En we zijn er gek op. Suikers zijn eigenlijk koolhydraten, maar verschillen van de complexe koolhydraten die je in brood, fruit en groentes vindt doordat ze enkelvoudig zijn. Eenvoudige koolhydraten bevatten een veel kortere suikerketen, waardoor deze snel kan worden afgebroken. Hierdoor geeft suiker een korte maar krachtige energiestoot die wordt veroorzaakt door een suikerpiek in het bloed. Je lichaam moet dan heel veel insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Deze piek duurt ongeveer een half uur en wordt daarna snel opgevolgd door een dal in energie, waardoor je weer de neiging krijgt meer suiker te eten. Complexe koolhydraten hebben een lange suikerketen die geleidelijk wordt afgebroken en dus een langere tijd een gestage stroom energie afgeeft. Dit is door je lichaam veel makkelijker te verwerken.
De gevaren
Omdat jouw lichaam niet in staat is juist met de suikerpiek in je bloed om te gaan, kan suiker grote problemen opleveren voor je gezondheid. De lijst is groot en hier vind je enkele voorbeelden.
- Leverproblemen: fructose valt ook onder suikers en dit vind je van nature in fruit. Fructose is niet direct door je lichaam om te zetten in energie en je lever moet het eerst omzetten naar glucose om er gebruik van te kunnen maken. De hoeveelheid aan fructose in fruit is onschadelijk, maar aan frisdranken, kant en klare producten en snoep wordt dit in grote mate toegevoegd. Zoveel zelfs dat je lever dit niet kan verwerken en het omzet naar vet. Leververvetting is schadelijk en een oorzaak van verschillende gezondheidsklachten.
- Diabetes: diabetes of suikerziekte wordt veroorzaakt doordat het lichaam te veel suikers binnenkrijgt. Hoe meer suiker je eet, hoe meer insuline je lichaam moet produceren om de suikerspiegel te verlagen. Het is echter mogelijk om steeds meer insilineresistent te worden met als gevolg dat je lichaam steeds meer insuline moet aanmaken om hetzelfde resultaat te bereiken. Net als iemand die te veel alcohol drinkt hier steeds meer van nodig heeft om tot hetzelfde effect te komen. Het volgende stadium is diabetes en dit valt nooit meer terug te draaien.
- Suiker maakt dik: suikerrijke producten bevatten weinig voedingsstoffen. Vandaar ook dat je heel veel snoep kunt eten voordat je lichaam aangeeft dat het genoeg is. Het teveel aan calorieën dat je daardoor binnenkrijgt wordt omgezet in vet. Daar komt nog eens bij dat het hormoon leptine, die de vetverbranding in het lichaam regelt, in de war raakt en de verkeerde seintjes geeft naar je hersenen. Dat heeft weer als resultaat dat je niet voelt dat je vol zit of dat je lichaam de fructose direct omzet in vet.
- Viscerale vetproductie: het vet dat vervolgens ontstaat uit deze suikers vormt zich voornamelijk in en rondom de buik. Dit wordt ook visceraal vet genoemd en dit vet is veel schadelijker dan vet op de benen of heupen. Het vormt zich rondom de organen in je buikholte waardoor deze niet genoeg ruimte krijgen of in functioneren achteruitgaan. En aangezien dit vet niet direct te zien is, kan het heel goed zijn dat iemand met een platte buik van binnen toch erg ongezond is.
- Suiker helpt de groei van cellen: een andere functie van insuline, behalve het reguleren van je suikerspiegel, is het verzorgen van de celgroei in je lichaam. Als je veel suiker eet en je dus constant insuline aan moet maken om dit tegen te gaan, kan dit volgens veel wetenschappers leiden tot de ontwikkeling van kankercellen. Suikerinname wordt niet alleen gekoppeld aan het ontstaan van kanker, maar ook aan de daling van de overlevingskansen bij borst- en dikke darmkanker.