De Gezondheidsraad heeft in 2015 de nieuwe richtlijnen voor een gezonde voeding uitgebracht. Hierin is duidelijk vastgelegd dat het beter is om harde margarine, harde bak- en braadvetten en boter te vervangen door vloeibare middelen zoals zachte margarine en plantaardige oliën. De reden hiervoor is dat harde vetten veel verzadigde vetten bevatten die voorkomen uit dierlijke bronnen. Vloeibare vetten, daarentegen, komen vaak van plantaardige bronnen en bevatten veel onverzadigde vetten. Deze laatste vetsoorten zijn veel gezonder voor je lichaam en vormen een belangrijk onderdeel van je voeding. Olijfolie is zo’n plantaardige olie met nog vele andere gezondheidsvoordelen.
De verschillende soorten olijfolie
De naam zegt het al, olijfolie komt van olijven en deze groeien aan een boom in plantages. De olijven kunnen groen of zwart zijn en bestaan uit vruchtvlees en een pit. Het vruchtvlees is waar de olie zich bevindt en deze wordt door middel van persing uit de olijf gehaald. Er zijn verschillende soorten olijfolie. Extra vierge olijfolie is de duurste optie en de olijfolie van de beste kwaliteit. Deze ontstaat bij de eerste persing en smaakt daarom ook het sterkste. Vierge olijfolie wordt gewonnen tijdens de tweede persing. Hierdoor is het goedkoper en smaakt het minder sterk. Gewone olijfolie zal je het minste kosten, maar dit is geen pure olijfolie. Het bestaat namelijk uit extra vierge olijfolie dat gemengd wordt met geraffineerde olijfolie. Hierdoor smaakt het ook het minst sterk.
De voordelen
Volgens de profeet Muhammed is de olijvenboom een gezegende boom. Hij gaf dus ook aan dat olijfolie één van de beste producten is die je kunt eten en gebruiken. Hij gebruikte het om zijn huid en haar mee in te smeren en in zijn voedsel. Muhammad had gelijk, olijfolie is erg gezond en dit om een verscheidenheid aan redenen. Hier lees je welke gezondheidsvoordelen je kunt verwachten als je olijfolie toevoegt aan je dieet.
- Natuurlijk: (extra) vierge olijfolie is één van de weinige oliën die nog echt wordt geperst en waar geen andere processen aan te pas komen. Als je (extra) vierge olijfolie koopt koop je dus een product dat puur natuur is en waar verder niets aan is toegevoegd. Het proces om het te verkrijgen is nauwelijks belastend voor het milieu. Olijfbomen kunnen ook groeien op grond die minder geschikt is voor andere doeleinden, waardoor ze kunnen helpen grondgebruik te optimaliseren.
- Onverzadigd vet: één van de belangrijkste redenen waarom olijfolie gezond is, is omdat het enkelvoudige onverzadigde vetten bevat. Deze vetten zijn makkelijk door je lichaam te verteren en helpen om het slechte cholesterol in je bloed te vervangen door goed cholesterol. Olijfolie kun je dus ook prima eten als je je cholesterol wilt verlagen. Een direct gevolg hiervan is weer dat je hart en bloedvaten gezond worden en dat je de kans dat je hart- en vaatziekten ontwikkeld aanzienlijk vermindert. Hierdoor wordt tegelijkertijd de kans dat op een beroerte ook kleiner.
- Vitamine E: in olijfolie vind je een hoge concentratie van vitamine E. Deze vitamine staat bekend als een krachtige antioxidant. Dat betekent dat het je cellen gezond houdt omdat het vrije radicalen helpt afvechten. Oxidatie in je cellen zal aanzienlijk minder plaatsvinden. Ook is vitamine E goed voor de gezondheid van je huid en je haar en kan het een gunstige uitwerking hebben op sommige kankersoorten.
- Fenolen: extra vierge olijfolie bevat een grote concentratie aan fenolen. Wanneer de olie verder wordt geraffineerd zal dit grotendeels verdwijnen. Fenolen zijn bioactieve stoffen en in extra vierge olijfolie vind je onder andere hydroxytyrosol, tyrosol en oleuropeïne. Dit zijn wederom antioxidanten die net als vitamine E grote gezondheidsvoordelen met zich meedragen. De specifieke combinatie van bioactieve stoffen in olijfolie kunnen je lichaam beschermen tegen kanker, werken ontstekingsremmend en zullen je cholesterol verlagen.
- Ontstekingsremmend: uit onderzoek is gebleken dat een paar eetlepels olijfolie net zo ontstekingsremmend werkt als 10 procent van de dagelijkse dosis ibuprofen voor volwassenen. Dit komt wederom door de antioxidanten die het bevat. Het is dus beter om eerst natuurlijke olijfolie te proberen voordat je een kunstmatige pil slikt.
- Het helpt bij gewichtsverlies: het is waar dat olijfolie veel calorieën bevat, maar uit recent onderzoek is gebleken dat het niet bijdraagt aan gewichtstoename. Dit is ook duidelijk te zien aan de bevolking rondom de Middellandse Zee die veel olijfolie eten maar vaak een slankere taille hebben en een gezonder gewicht. Het lijkt erop dat het lichaam het vet in olijfolie nauwelijks omzet naar lichaamsvet.
- Gebruik als verzorgingsmiddel: vitamine E kan helpen je huid en haar te hydrateren en te verzorgen. Daarom kun je het gebruiken als masker voor je haar of als crème voor je huid. Het gaat uitdroging tegen en is daarom anti-aging. Ook kan het je helpen schimmelinfecties tegen te gaan en is het een perfecte massageolie.