Als je merkt dat je schimmelnagels (kalknagels) hebt, dan hoef je je geen zorgen te maken, zeker niet als je in goede gezondheid verkeert. Toch storen veel mensen zich aan het zicht van zo’n schimmelnagel en wordt er naar oplossingen gezocht.
[su_pullquote align=”right”]Inhoud van deze pagina:
[/su_pullquote]
Inhoud
Wat zijn schimmelnagels?
Schimmelnagels zijn nagels die geïnfecteerd zijn met een schimmel. Veel mensen denken dat schimmelnagels enkel en alleen voorkomen op onze teennagels, maar niets is minder waar. Een schimmel kan zich namelijk ook vestigen op onze vingernagels. Zo’n schimmelinfectie in je nagel is niet alleen onprettig, maar heeft ook een ontsierend gezicht om het maar even zacht uit te drukken.
Wist je dat iedereen op de huid en onder de nagelranden een schimmel heeft zitten? Schimmels zijn altijd en overal aanwezig, maar door warmte en vocht kunnen ze op plekjes gaan zitten waar we ze liever niet hebben. Maar ook beschadigde nagels zijn een bron van schimmels.
We spreken echter pas van een schimmelnagel wanneer de schimmel de huis of onze nagels zijn binnengedrongen en zich nog steeds uitbreiden.
Schimmelnagels worden ook wel ‘kalknagels’ genoemd. Bovendien gaat het hier om dezelfde infectie die ook zwemmerseczeem veroorzaakt (voetschimmel). Een schimmelinfectie ontwikkelt zich meestal met een gele of witte plek aan het uiteinde van de nagel. Vaak is onze grote teen de zondebok.
Naarmate de infectie verergert, neemt de nagel een geelbruine kleur aan. Bovendien lijkt het alsof de nagel steeds dikker wordt. Maar de schijn bedriegt, want dit is eigenlijk dood weefsel dat de nagel omhoog drukt. In feite wordt de nagel steeds maar brokkeliger en dunner waardoor de nagel uiteindelijk zal loslaten van het nagelbed.
Zijn schimmelnagels besmettelijk?
Een schimmelnagel is zeker besmettelijk. De infectie wordt van mens op mens overgedragen. Dus overal waar jij komt met je schimmelnagel, lopen andere mensen ook risico op deze infectie. Wanneer je dus in openbare gelegenheden komt (zoals sportscholen en zwembaden) kun je het beste altijd slippers dragen!
Bovendien dien je rekening te houden met het feit dat je ook jezelf kunt besmetten. Je denkt misschien: Ach, het is maar één schimmelteen, maar voor je het weet, zit de schimmel overal.
Daarom is het van belang niet te lang met een schimmelnagel rond te lopen.
Kan iedereen kalknagels krijgen?
Over het algemeen kan iedereen schimmelnagels krijgen. Geschat wordt dat ongeveer 5% a 10% van de bevolking één of meerdere schimmelnagels heeft. In België leven circa één miljoen mensen met schimmelnagels. Toch zijn er een aantal mensen die hier meer risico lopen dan anderen.
Zo hebben oudere mensen 30% meer kans op het ontwikkelen van schimmelnagels dan kinderen. De precieze oorzaak hiervan is nog steeds niet bekend, maar wat mogelijk is, is dat kindernagels sneller groeien dan de nagels van volwassenen en dat de nagels op oudere leeftijd al wat vervormd raken waardoor een schimmel iets makkelijker onder de teennagel kan geraken.
Schimmelnagels herkennen (symptomen)
Er zijn verschillende symptomen waaraan je een schimmelnagel kunt herkennen. Een schimmelnagel heeft meerdere stadia. Dat wil zeggen dat de infectie met een geelwitte kleur begint en uiteindelijk een geelbruine kleur zal aannemen wanneer de infectie zich in een later stadium bevindt.
Een ander symptoom bij een schimmelnagel is dat de nagel behoorlijk brokkelig kan worden. Maar ook is de nagel dik en voelt het bobbelig aan. Dit hele proces van het brokkelig worden en verkleuring wordt door medici ook wel onychomycose genoemd.
Tot slot kan de nagel in het laatste stadium gedeeltelijk- tot helemaal loslaten. Dit is vaak een pijnlijk en hinderlijk proces die iedereen liever wilt voorkomen.
Kortom, een schimmelinfectie aan de nagel kan zich op diverse manieren manifesteren. Maar de meest voorkomende verschijnselen zijn:
- Het loslaten van de nagelplaat aan de nageltop. Dit wordt ook wel distale onycholysis genoemd;
- Hoornvorming. Dit vindt plaats onder de nagelplaat en leidt tot een verhoging van het nageloppervlak;
- Verkleuring van de nagelplaat. De medische term voor dit proces heet oppervlakkige mycose waar de nagelplaat wit verkleurt.
[cta type=geel align=center sign=raquo]Beginnende kalknagels van buitenaf bestrijden?
Bekijk hier een volledig overzicht van producten.[/cta]
Kalknagel diagnose

Teennagels zonder kalknagels
Een schimmelnagel wordt meestal direct herkend door de huisarts. Is er enige twijfel? Dan zou de huisarts ervoor kiezen de nagels ter plekke te onderzoeken onder een microscoop. Maar ook is het mogelijk dat de huisarts een stukje van de nagel opstuurt naar het laboratorium waaruit schimmels worden gekweekt. De uitslag ontvangt de patiënt enkele weken later.
Een stuk nagel opsturen naar het labo wordt gedaan om zekerheid te verkrijgen dat het wel degelijk om een schimmelnagel gaat. Sommige behandelingen duren immers enkele maanden lang en men wil absoluut zeker zijn dat het wel degelijk om een kalknagel gaat, om te vermijden dat je een lange behandeling tegemoet zou gaan.
Wanneer naar de huisarts?
Heb je toevallig antischimmelpillen geslikt? Dan is het nodig een bezoekje te brengen aan de huisarts bij de volgende symptomen:
- Donkerbruine urine;
- Geelzucht;
- Jeuk;
- Misselijkheid;
- Ontkleurde ontlasting.
Oorzaak van schimmelnagels
Een kalknagel wordt veroorzaakt door precies dezelfde schimmel die tevens voetschimmel (zwemmerseczeem) veroorzaakt. Deze schimmels heten dermatofyten en komen vooral voor in vochtige zones zoals bad- en doucheruimtes. Op deze plekken vindt ook de meeste besmetting plaats waar de schimmels van persoon tot persoon worden overgedragen.
Nagels die beschadigd zijn of slecht groeien, zijn vaak een voedingsbodem voor schimmelsporen. Schimmels planten zich voort door middel van sporen die lang besmettelijk blijven. Bovendien groeien ze uit tot nieuwe schimmels die overal ter plekke zijn.
Gelukkig hebben mensen met gezonde huid en nagels niet veel kans op een schimmelteen. Dit komt door hun goedwerkende immuunsysteem. Ouderen, diabetici (diabetes mellitus) of mensen met een verminderde weerstand zijn echter wel gevoelig voor schimmelinfecties.
Hoe voorkom ik schimmelnagels?
We kunnen je enkele tips meegeven om schimmelnagels zo veel mogelijk te voorkomen. Hieronder hebben we een lijstje opgesomd met de meest effectieve tips, zoals:
- Draag iedere dag schone sokken die goed vocht kunnen opnemen;
- Draag ruim zittende schoenen of open schoenen – als ze maar goed ventileren;
- Droog je voeten goed af na het nemen van een bad of douche;
- Gebruik drogend poeder indien je last hebt van zweetvoeten;
- Loop zo min mogelijk op blote voeten, maar draag slippers;
- Was je voeten zonder zeep of met een minimale hoeveelheid zeep;
- Wissel af met schoenen en laat ze goed luchten.
[cta type=geel align=center sign=raquo]Schimmelnagels van buitenaf bestrijden?
Bekijk hier een volledig overzicht van producten.[/cta]
Behandeling van schimmelnagels
Over het algemeen is het niet nodig om schimmelnagels te behandelen. Dit vanwege het feit dat ze medisch gezien niet veel kwaad kunnen doen. Toch zijn er ook uitzonderingen: Diabetici, mensen met een verminderde weerstand of herhaalde wondroosinfecties aan het been vormen een exceptie. Hier kunnen schimmelnagels namelijk wel van medisch belang zijn.
Een schimmelnagel is moeilijker te behandelen dan voetschimmel, omdat het moeilijk te bereiken is met medicatie. Ook speelt het feit mee dat keratine (een bouwstof van de nagel) vrijwel ondoordringbaar is voor de meeste antischimmelmiddelen. Zalfjes, crèmes, … werken niet altijd tegen kalknagels maar zijn wel een veilige manier om mee te starten.
Behandeling van binnenuit
Hedendaags bestaan er antischimmelmiddelen die van ‘binnenuit’ werken. Deze middelen vallen onder antimycoticum en worden enkel op recept voorgeschreven door de huisarts. Het gaat hier meestal om itraconazol of terbinafine-tabletten die de groei van de schimmel dienen af te remmen en uiteindelijk moeten doden.
Deze behandeling duurt minstens drie maanden en geeft regelmatig bijwerkingen. De duur van de behandeling hangt af in hoeverre de nagel is aangetast. Je moet er wel rekening mee houden dat zelfs na een volledig herstel niet uit te sluiten valt dat er opnieuw een schimmelinfectie optreedt.
Behandeling van buitenaf
Indien de huisarts je geen antimycoticum voorschrijft, bestaan er gelukkig nog middelen in de vorm van olie, stift en tinctuur. Deze vallen onder de categorie uitwendige behandeling en kunnen in sommige gevallen efficiënt genoeg zijn tegen schimmelnagels.
Enkele voorbeelden van deze middelen zijn ureumzalf en salicylzuurzalf. Het voordeel van deze middelen is dat het geen enkele bijwerkingen heeft. Ook hier geldt dat de duur van de behandeling afhangt van in hoeverre de nagel is aangetast. Wel zijn deze middelen beschikbaar zonder recept en zijn ze verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.
Je dient de olie, stift of tinctuur op de nagels aan te brengen waarna de werkzame stof direct doordringt om z’n werk te doen.
Externe behandeling van kalknagels
Behandelen van kalknagels van buitenaf met een stift of olie werkt het best als de schimmelinfectie pas gestart is. Er zijn heel wat middelen beschikbaar om schimmelnagels te behandelen. We hebben enkele populaire middelen voor u geselecteerd.
Wens je een volledig overzicht van middelen ter bestrijding van schimmelnagels te bekijken? Bezoek dan De Online Drogist.
Nailner Kalknagel Pen
De Nailner Kalknagel Pen is handig in gebruik en een zeer effectieve bescherming tegen kalknagels. Door het unieke en gepatenteerde transportsysteem kunnen de ingrediënten van de Nailner Kalknagel Pen diep in de nagel doordringen. Hierdoor wordt de schimmel vanuit de basis bestreden. » Bekijk dit product hier.
Scholl Kalknagel Behandelset
Het unieke apparaat bevat vijf nagelvijlen en een flesje geavanceerde nagelvloeistof. Deze twee componenten werken samen om door te dringen in de nagel en de schimmel aan te pakken. De Behandelset is een ‘alles-in-éénsysteem’ dat uit twee fasen bestaat: Eerst een intensieve behandelfase om de schimmels te doden, dan een beschermfase totdat de nagel volledig hersteld is. » Bekijk dit product hier.
[cta type=geel align=center sign=raquo]Schimmelnagels van buitenaf bestrijden?
Bekijk hier een volledig overzicht van producten.[/cta]
Wat zijn de vooruitzichten? Indien de behandeling effectief is uitgevoerd zal er uiteindelijk een gezonde nagel groeien. Dit kan echter wel een jaar duren voordat het geïnfecteerde deel van de nagel volledig is uitgegroeid. Soms zien we ook dat de schimmelinfectie is teruggekomen. Het blijft dus altijd even afwachten, maar in de meeste gevallen zal er aan de basis een schimmelvrije nagel tevoorschijn komen.