Een gezonde voeding hoeft niet duur te zijn zoals velen denken. Een gezonde voeding is simpel te bereiden, en daarnaast smakelijk.
Er bestaan twee soorten vetten: verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Door verzadigd vet komt er meer cholesterol in het bloed, door onverzadigde vetten wordt dit juist minder. Meervoudig onverzadigd vet is het best voor het lichaam. Dit is met name te vinden in vette vis, groene groenten, noten en zaden.
De basis van een gezonde voeding bestaat uit ruime hoeveelheden energierijk voedsel, zoals brood, rijst, pasta, aardappelen en veel vers fruit en verse groenten. Zonder energie kan het lichaam immers niet functioneren, net als een motor met een lege tank niet zal rijden.
Fruit is een goede bron van vitaminen, mineralen en vezels, welke het lichaam nodig heeft en welke de weerstand helpt te verhogen. Vers citrusfruit, bessen en kiwi’s bevatten met name vitamine C. Gele en oranje vruchten zijn rijk aan β-caroteen. Gedroogd fruit bevat veel ijzer, sporenelementen en andere voedingsstoffen.
Het lichaam heeft ook eiwitten nodig. Deze treffen we voornamelijk aan in mager vlees, gevogelte, vis, wild, eieren, peulvruchten en vetarme melkproducten. Kaas en noten bevatten ook veel eiwitten, maar deze bevatten ook meer vetten waardoor je er zuinig mee moet zijn.
Zuivelproducten bevatten voor het lichaam belangrijke voedingsstoffen als calcium en diverse vitaminen. Het is niet voor niets dat aangeraden wordt om dagelijks voldoende zuivel op te nemen in het voedingspatroon.
Vette vissoorten zoals makreel, haring en zalm bevatten stoffen die ons hart beschermen.Rood vlees levert eiwitten, ijzer, vitamine B en mineralen. Afvalvlees als lever en hart is rijk aan voedingsstoffen. Kip, mager rundvlees en magere ham bevatten weinig verzadigd vet.