Voor de totale zorg voor mensen met kanker vormt voeding een belangrijk onderdeel. Doordat veel tumoren veranderingen veroorzaken in de stofwisseling verbrandt het lichaam meer energie dan normaal het geval is en zal er gewichtsverlies optreden. Bovendien zorgen de misselijkheid (door de behandelingen) en eventuele problemen met het slikken voor een verminderde inname van voedsel bij mensen met kanker.
Door het verminderde gewicht zal ook de algehele conditie en de weerstand van de patiënten afnemen. Het gevoel van vermoeidheid en lusteloosheid zullen echter bij deze groep mensen gaan toenemen. Voeding die hierop is aangepast kan helpen om het gewicht op peil te houden en daarmee de conditie te verbeteren en eveneens op niveau te houden. Naast deze functie kan voeding ook helpen om kanker te voorkomen.
Mensen die kanker hebben kunnen ondersteund worden door een diëtist. De diëtist zorgt ervoor dat de patiënt een zo optimaal mogelijke voeding binnen krijgt en houdt de voedingstoestand nauwlettend in de gaten. Bovendien kan een diëtist de patiënt adviseren omtrent de voeding en hem of haar motiveren in moeilijke tijden. Er kunnen voedingsadviezen worden verstrekt die aansluiten bij de verschillende fases van het ziekteproces. Ook kan de patiënt en zijn directe omgeving begeleiding krijgen in het toepassen van de gegeven adviezen.
Bij de zorg voor mensen die lijden aan kanker is de rol van de voeding drieledig. Allereerst kan voeding aangewend worden als preventie (hoe kan men kanker voorkomen), daarna komt de voeding tijdens de behandeling en uiteindelijk de voeding gedurende de periode hierna.