Nederlands oud-minister van Landbouw, Gerda Verburg, at in 2010 voor de televisie een broodje met insecten en zei bovendien dat het ‘verrukkelijk’ smaakte. Dit tv-fragment baarde enig opzien in Nederland, want naast het eten van die insecten stelde Verburg zelfs één miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar het eten van insecten aan de Wageningen Universiteit in Nederland.
Tegelijkertijd begon de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN het eten van insecten te promoten. Redenen hiervoor waren de voedselschaarse en de klimaatverandering.
België volgde als één van de eerste Europese landen in de productie van eetbare insecten. Sinds kort is buurland Nederland in haar voettreden gestapt. De Nederlandse supermarkt Jumbo is koploper met het verkopen van insectenproducten verwacht eind 2015 naast de reguliere sprinkhanen en meelwormen ook mieren te verkopen.
Op dit moment loopt het nog niet storm, maar verwacht wordt dat in de nabije toekomst het eten van insecten een ware hype wordt. Eetbare insecten zijn namelijk echte superfoods en worden vooral in de tropen al eeuwenlang op grote schaal gegeten.
Inhoud
Voordelen van insecten eten
Je zult misschien denken: wat is er goed aan het eten van insecten? Veel mensen durven niet eens een hapje te nemen wanneer het hen wordt aangeboden. In andere landen is het echter al jarenlang een gewoonte. Er is dus enigszins waarheid in het gezegde ‘wat een boer niet kent, dat vreet hij niet’.
Toch zijn er genoeg redenen om overstag te gaan. Enkele voordelen van het eten van insecten zijn namelijk:
Duurzaamheid
Het is een feit dat het eten van insecten een flinke milieuwinst kunnen opleveren. Zo is er minder landbouwgrond nodig voor insectenproductie. Maar liefst 70 procent van alle gebieden is nodig voor landbouw. Door de toename van de wereldbevolking en de stijgende vraag naar vlees ontstaan er nu al problemen. Voor het kweken van insecten is er gelukkig minder landbouwoppervlakte nodig waardoor de druk op beschikbare landbouwgrond wordt verlaagd.
Bovendien is de insectenkweek veel efficiënter als het gaat om het gehele proces van ‘voer naar vlees’. Zo is er voor één kilo rupsen slechts drie kilo voer nodig terwijl voor één kilo rundvlees vier kilo voer benodigd. Op deze manier wordt er minder mest geproduceerd en is het dus beter voor het milieu.
Bovendien is er bij insectenkweek sprake van minder broeikasgassen. De productie van vlees is immers verantwoordelijk voor een uitstoot van maar liefst achttien procent van alle broeikasgassen in de wereld. Ammoniak is één van de grote boosdoeners die deze uitstoot veroorzaakt.
Bij het kweken van insecten is deze uitstoot een stuk minder. Insectenvlees is dus een goed alternatief voor de bio-industrie en biedt ook de mogelijkheid om de voedselschaarse in de wereld op een goede manier aan te pakken.
Gezondheid
Raar maar waar, insecten zijn zelfs gezond! Uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Gent is gebleken dat het eten van insecten helpt tegen een hoge bloeddruk. Het schijnt dat insectenvlees beter is dan bestaande geneesmiddelen tegen de hoge bloeddruk vanwege het feit dat het eten van insecten geen bijwerkingen heeft.
Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat insecten een goede variatie bieden op vlees. Insecten zoals kevers, mieren en termieten bevatten veel voedingsstoffen als het gaat om eiwitten en vitaminen.
Welke insecten zijn eetbaar?
Er zijn maar liefst 1400 insecten eetbaar op aarde. In ongeveer 98 landen zijn insecten verkrijgbaar op de menukaart. Tachtig procent van de wereldbevolking slaat regelmatig ‘normaal’ vlees over en neemt hiervoor in de plaats liever een portie insecten. Europa en Noord-Amerika vallen een beetje buiten de boot, wij kennen deze eetgewoonte (nog) niet.
In de tropen worden misschien wel de meeste insecten geconsumeerd. Populaties in deze regio’s eten graag bijen, cicaden, keverlarven, mieren, rupsen, sprinkhanen, termieten, vliegjes, wantsen en wespen. Verder in de wereld zijn ook de agave worm, bamboe worm, kakkerlak, krekel, meelworm, zijden worm, waxworm, neushoorn kever, giant water bug en libelles geliefd.
Het Amerikaanse continent bevat 24% van de eetbare insecten, 38% in Afrika, 24% in Azië en slechts 2% van alle eetbare insecten zijn te vinden in Europa. Misschien is dit wel de reden dat Europeanen deze eetgewoonte in het verleden nauwelijks hebben gekend.
Insecten in de supermarkt?
Hoewel de regelgeving voor de productie van insecten in België en Nederland nog niet rond is, worden de kweek en verwerking voorlopig gedoogd. Voedselveiligheidsinstellingen stellen overigens wel hoge eisen aan de productiehygiëne. Insecten mogen niet rauw worden gegeten en moeten daarom eerst verhit worden voordat ze de mond ingaan.
Sinds oktober 2014 hebben insectenproducten hun weg gevonden naar de Belgische supermarkten. De intrede werd gemaakt door o.a. de Damhert, de Delhaize, en de Carrefour. In de Damhert en Delhaize kun je burgers, schnitzels en nuggets met buffalowormen vinden. De Carrefour doet er nog een schepje bij bovenop: bitterballen met meelwormen, groenteburgers met buffalowormen en wasmotlarven heeft ze tegenwoordig allemaal in de schappen liggen.
Zijn insecten toepasbaar bij het Paleo dieet?
Er bestaat een absolute link tussen het Paleo dieet en het eten van insecten. Insecten bevatten namelijk ontzettend veel aminozuren, gezonde vetten, mineralen en vitaminen. Bovendien zijn ze vetarm en cholesterolverlagend. Insecten tellen nul koolhydraten en zijn licht verteerbaar. Gezonder kan bijna niet!