Antioxidanten zijn stoffen die in staat zijn om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Verreweg de meeste antioxidanten doen dit door te reageren met de vrije radicalen, waardoor zij onschadelijk worden. Vrije radicalen kunnen een ernstige bedreiging voor de gezondheid vormen. Vrije radicalen kunnen namelijk zeer eenvoudig bepaalde reacties aangaan met bijvoorbeeld ons DNA, waardoor er veranderingen in het DNA kunnen ontstaan die de celdeling kunnen verontregelen met ziektes als onder andere kanker tot gevolg.
Antioxidanten worden over het algemeen toegevoegd aan levensmiddelen. Antioxidanten worden echter ook toegevoegd aan cosmetica. Antioxidanten gaan oxidatie door zuurstof uit de lucht tegen, waardoor de houdbaarheid van de producten verlengd wordt.
Antioxidanten zitten in bepaalde levensmiddelen. Op het etiket van het product worden zij aangegeven met een zogenaamd E nummer. Antioxidanten kunnen van nature in een product aanwezig zijn of kunstmatig toegevoegd zijn. Vitamine C, vitamine E en citroenzuur zijn voorbeelden van antioxidanten in levensmiddelen. Wanneer je een gezond en gevarieerd eetpatroon hebt krijg je in principe voldoende antioxidanten binnen. Een aanvullend voedingssupplement met antioxidanten is dan ook niet nodig.
Antioxidanten komen dus ook in cosmetica voor, in zowel crèmes als parfums. Deze worden met name toegevoegd aan vettige cosmetica en cosmetica met veel geurstoffen. In crèmes betreft het over het algemeen vitamine E, in parfums wordt vaak BHT of BHA toegevoegd.