Hypoglycemie is het hebben van te weinig bloedsuiker. Dit staat ook wel bekend als insulineshock of een hypo. Hypoglycemie is een van de noodsituaties waarin iemand met diabetes terecht kan komen. De ideale waarde van bloedglucose is tussen de 4 en 10 mmol/l. Wanneer er minder dan 4 mmol/l bloedglucose aanwezig is, spreekt men van een hypo.
Er zijn diverse oorzaken die tot een te hoge of te lage bloedsuiker kunnen leiden. Hieronder vallen onder meer te veel insuline spuiten, alcohol drinken, een verandering in het eetpatroon, menstruatie, een ziekte of stress. De kans op een hypo is een paar uur na de maaltijd het grootst.
De symptomen van een hypo kunnen verschillen, maar bestaan over het algemeen uit nervositeit, een hongergevoel, angst en gespannenheid, verwardheid en een koude en klam aanvoelende huid. In ernstigere gevallen kan bewustzijnsverlies optreden. De symptomen kunnen zich snel achter elkaar opvolgen.
Iemand met een hypo moet suiker toegediend worden. Vruchtensappen en snoepjes zijn zeer geschikt. Over het algemeen duurt het na toedienen van suiker zo’n 30 tot 50 minuten voor de verschijnselen afnemen. Wanneer dit niet het geval is of wanneer je niet zeker weet of het een hypo betreft, schakel dan altijd een arts in.