Een maagzweer is het gevolg van het aantasten van de maagwand door het maagzuur. Normaliter is de maagwand goed beschermd tegen het maagzuur door een zuurbestendig slijmvlies dat mucosa genoemd wordt. Wanneer de balans tussen de zuur- en slijmproductie echter verstoord raakt staat de maagwand bloot aan het maagzuur. Wanneer het maagzuur het slijmvlies aan de binnenkant van de maag aantast, kan er een beschadiging ontstaan. In het begin zijn deze beschadigingen nog oppervlakkig, maar langzaam maar zeker worden de beschadigingen ernstiger en dieper. Er kan een soort gat, een krater, ontstaan in het maagslijmvlies. Dit wordt een maagzweer genoemd, soms ook wel ulcus pepticum geheten. Maagzweren komen relatief vaak voor in Nederland. Circa 20% van de mensen met maagklachten heeft een maagzweer.
Om een maagzweer te voorkomen is het dus van belang dat de balans tussen de zuurproductie en de aanmaak van slijm in evenwicht is. Verschillende factoren kunnen deze balans verstoren, zoals het slikken van bepaalde medicatie, het veelvuldig nuttigen van alcoholische dranken en roken. Mensen die gevoelig zijn voor maagzweren dienen aspirine en enkele andere geneesmiddelen te mijden.
Wanneer je toch aspirine of een ander geneesmiddel dat zweren kan veroorzaken moet slikken, doe je er verstandig aan tevens een zuurverlagend middel te slikken. Hierdoor wordt de balans weer enigszins hersteld.
Vroeger werd gedacht dat bepaald voedsel (zoals kruiden en vet voedsel) de balans eveneens ernstig ontregelde. Deze ideeën zijn echter tegenwoordig achterhaald. Je moet echter wel matig gebruik maken van kruiden en specerijen, omdat deze de zuurproductie kunnen stimuleren.