Acne is een vervelende kwaal, maar ze is gelukkig in de meeste gevallen onschuldig en geneest vanzelf. Bij acne denk je waarschijnlijk zoals de meeste mensen dat we spreken over jongeren die zich in de puberteit bevinden en jeugdpuistjes hebben. Deze vorm van acne (Acne vulgaris) is de meest voorkomende vorm van acne, maar zeker niet de enige. Lees hier meer over Acne Vulgaris (jeugdpuistjes).
Acne is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei huidaandoeningen en het wordt aanzien als chronisch. Er moet gekeken worden voor een behandeling op maat, aangezien dit van persoon tot persoon kan verschillen. Ook de aanleg hiervoor speelt een rol.
Acne is een huidziekte die wereldwijd veel voorkomt. Ongeveer 80% van alle mensen hebben ooit acne gehad. Meestal gaat het om een milde vorm zoals mee eters.
Acne: Uitleg
De huid zal ons beschermen tegen invloeden van buitenaf. Voelen we pijn? Dan is dat de manier waarop onze huid reageert om je te waarschuwen. De huid bestaat uit verschillende lagen: De opperhuid bestaat uit meerdere lagen waarbij de bovenste laag gevormd wordt door verhoornde of dode huidcellen.
De lederhuid is een diepere huidlaag. Deze bevat bindweefsel en onze bloedvaten.
De talgklieren bevinden zich ook in de lederhuid, naast de haarzakjes, maar ook in onbehaarde gedeelten van ons lichaam. Ze produceren talg, ook gekend als huidsmeer, om de huid te beschermen tegen onder andere infecties.
Talg heeft concreet volgende functies: vochtverlies uit de huid voorkomen, je beschermen tegen bacteriën en schimmels en het soepel houden van de huid.
Als er een teveel aan talgproductie is, dan zal deze verstopt raken in de afvoergang van de klieren, samen met dode huidcellen. Op die manier ontstaan talgophopingen die aanleiding geven tot mee-eters of comedonen (denk bijvoorbeeld maar aan die zwarte puntjes op de neus).
Acne is een ontsteking van de huid op de plaatsen waar de talgklieren aanwezig zijn. Samen met de verhoogde talgproductie en in combinatie met bacteriën die talg omzet in vetzuren wordt de huid geïrriteerd. Acne is dan het gevolg van deze irriterende stoffen in het lichaam als ze in contact komen met de huidoppervlakte: er ontstaat een ontsteking.

De vorming van acne
Handig om te weten
Talgproductie wordt gestimuleerd door het mannelijke hormoon. Jongens ondervinden hierom pas last van acne rond de leeftijd vanaf 14 jaar. Deze talgproductie wordt tegengegaan door het vrouwelijke hormoon. Daarom zullen meisjes vanaf hun 8 jaar al te kampen hebben met acne, maar zullen ze minder acne vertonen dat jongens in de pubertijd.
Er zijn dus twee verschillende gevallen die we kunnen onderscheiden:
- Comedonen: Deze zijn oppervlakkig en je kan ze herkennen aan de witte of zwarte puntjes. Hier is geen sprake van ontsteking, er zullen ook geen littekens achtergelaten worden.
- Ontstekingen: Wanneer de irritaties die veroorzaakt worden door bacteriën in de talgklieren in contact komen met de huid dan ontstaan er ontstekingen. Dit is het ontstaan van puistjes. Je kan het herkennen door de rode pukkels en etterige puistjes. Na genezing zullen wel littekens achterblijven.
Acne is niet besmettelijk, het is immers geen infectieziekte. Er is ook geen risico op besmetting als het gaat om puistjes met gele puskoppen. De bacteriën die bij acne een rol spelen, bevinden zich immers op de huid van elk mens.
[acne-paypro]
Vormen van acne
Er bestaan verschillende soorten acne. De ene is al ernstiger dan de andere:
- Acne vulgaris (jeugdpuistjes): deze is onschuldig.
- Acne conglobata: dit is een ernstigere vorm van jeugdacne die na de puberteit blijft bestaan.
- Fulminante acne: dit is een ernstige maar zeldzame vorm van acne die wel een dringende behandeling vereisen.
- Acne bij volwassen vrouwen: in bepaalde gevallen kunnen vrouwen een opstoot krijgen. Het is niet gerelateerd aan jeugdacne.
- Acne bij polycysteus ovarium: dit komt voor bij vrouwen die teveel mannelijke hormonen aanmaken.
- Neonatale Acne: dit is acne bij baby’s.
[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.2″]
[su_note] [su_row]
Acne bestrijden? Bekijk een aantal geselecteerde producten voor huidverzorging en acne bestrijding.
[/su_row]
[/su_note]
[/su_animate]
Explania filmpje met uitleg over acne: “Oh nee … Acné!“