De term biologisch is iets waar de meeste consumenten al goed bekend mee zijn. Dit zijn producten die worden geproduceerd volgens strenge richtlijnen van de Europese unie wat betreft milieu, kunstmatige hulpmiddelen en het welzijn van de dieren. Gaat het om gewassen dan zullen deze niet worden bespoten of bemest, bijvoorbeeld. Betreft het vlees, dan is dit vlees van dieren die genoeg ruimte hebben en die geen antibiotica of hormonen worden toegediend. Biologische producten zijn duurder omdat het meer kost om ze te produceren. Er worden minder dieren gehouden per vierkante meter, de oogst is vaak kleiner omdat er geen chemische bemesting wordt gebruikt en de dieren groeien minder hard en moeten dus langer worden gehouden voordat ze kunnen worden geslacht. Vis vormt hier geen uitzondering op, maar aangezien er zich op dit moment een groot aantal actuele problemen voordoen op het gebied van visproductie is het geen slecht idee om over te stappen op biologisch geteelde vis. Waarom dit zo is zal beneden worden toegelicht.
Wat is biologische vis?
Biologische vis refereert alleen naar gekweekte vis. Vis die wordt gevangen in de zee valt hier dus niet onder. De manier waarop de vis gehouden en gekweekt wordt is in het geval van biologische vis onderhevig aan een aantal Europese normen. Deze normen hebben te maken met het voer dat de vissen krijgen toegediend, de ruimte waarin ze leven, de reproductiemethode, de geneeskundige zorgen, de biodiversiteit, het milieu, de slacht en de verwerking. Koop je biologische vis, dan weet je dat deze volgens de onderstaande richtlijnen is geteeld.
- Het voer: biologische vis wordt nooit gevoerd met GGO’s (Genetisch Gemodificeerde Organismen), maar met voedsel dat eveneens op biologische wijze is geproduceerd. Als er niet genoeg biologisch voedsel beschikbaar is, wordt voer gebruikt dat afkomstig is uit de duurzame visserij. Het voer bestaat uit bestanddelen die de vis anders ook zou eten had het vrij rondgezwommen.
- De ruimte: biologisch geteelde vissen moeten voldoende ruimte krijgen zodat ze hun spieren kunnen ontwikkelen en onbelemmerd rond kunnen zwemmen. De norm hiervoor is per vissoort verschillend. Doordat de vissen meer ruimte krijgen is er ook minder risico op het ontwikkelen en verspreiden van ziektes.
- De reproductiemethode: wanneer je biologische vis koopt dan weet je dat deze zich natuurlijk hebben voortgeplant. Hier zijn geen stimulerende hormonen bij gebruikt.
- De geneeskundige zorgen: biologisch geteelde vissen worden indien ziek behandeld met natuurlijke geneesmiddelen. Ook is het preventief gebruik van groeihormonen, antibiotica of andere geneesmiddelen verboden.
- De biodiversiteit: biologische vis wordt bij voorkeur in het eigen plaatselijke leefgebied geteeld en bij het oprichten van nieuwe viskwekerijen krijgen de plaatselijke vissoorten voorrang. Op die manier wordt de biodiversiteit van een regio niet verstoord.
- Het milieu: de kwekerij van de vissen moet jaarlijks kunnen aantonen dat het verscheidene maatregelen neemt om de milieu-impact van het bedrijf zo laag mogelijk te houden. Jaarlijks wordt dit plan upgedate moet de milieuvriendelijkheid worden verbeterd. Dit duurzame beheerplan omschrijft ook welke negatieve gevolgen het bedrijf heeft voor de omgeving en welke stoffen het loslaat het milieu in.
- De slacht: het slachten van biologische vis gebeurt op zo’n manier dat het dier er zo min mogelijk onder lijdt.
- De verwerking: na de slacht wordt het vlees verpakt en aangeboden aan de verkooppunten. Er mogen in het geval van biologische vis geen kleurstof, aroma of andere kunstmatige stoffen worden toegevoegd.
Zeker weten dat je biologisch koopt
Door voor biologische vis te kiezen weet je dus zeker dat je een product in huis haalt waar zo min mogelijk kunstmatige stoffen aan zijn toegevoegd. De dieren zijn op een diervriendelijke manier behandeld, natuurlijk groot geworden en pijnloos geslacht. Het bedrijf waarvan je de vis koopt treft jaarlijks maatregelen om zo duurzaam mogelijk te kunnen produceren en zal dus weinig vervuiling brengen aan het milieu er omheen. Als je een garantie wilt krijgen dat je vis ook echt biologisch is dan kun je kijken naar verschillende keurmerken. Je kunt kijken of de verpakking het Nederlandse EKO-keurmerk laat zien die wordt gekenmerkt door het logo van met witte letters op een zwarte achtergrond. Er is ook een Europees EKO-keurmerk dat bestaat uit een aantal sterren witte sterren die een blaadje vormen en die zijn afgebeeld op een groene achtergrond. Als laatste kun je zoeken naar het ASC-keurmerk dat wordt uitgegeven door de Aquaculture Stewardship Council. Dit is een onafhankelijke non-profit organisatie die hun keurmerk uitgeven aan kwekerijen die aan alle bovenstaande normen voldoen. Ze controleren daarbij ook de sociale omstandigheden voor de arbeiders en gemeenschap.