Je lichaam is een erg complex maar wonderbaarlijk bezit. Het is in staat zichzelf te onderhouden, regenereren, herstellen en te voeden zo lang jij er maar genoeg brandstof in gooit. De kwaliteit van deze brandstof is essentieel voor de werking van je lichaam. Als je een slechte kwaliteit benzine in je auto stopt zal deze ook minder goed presteren. Door te leven stellen we ons lichaam bloot aan een groot aantal schadelijke stoffen. Deze krijgen we binnen als we eten, ademen, schoonmaken, een pil nemen, stress hebben, drinken en verzorgingsproducten gebruiken. Deze schadelijke stoffen zouden in grote hoeveelheid giftig zijn, maar een lage blootstelling hieraan is niet schadelijk. Je lichaam is namelijk prima in staat deze stoffen netjes via je urine en je zweet af te voeren. Dat betekent echter niet dat je je hier niet bewust van moet zijn. Door een paar kleine veranderingen te maken in wat je eet, kun je namelijk de hoeveelheid giftige stoffen die je lichaam binnenkomen aanzienlijk verminderen.
Het gevolg van giftige stoffen
Giftige stoffen komen van alle kanten ons lichaam binnen. Door voedsel te eten met bepaalde e-nummers bijvoorbeeld of door bespoten groenten te eten. Ook de luchtvervuiling van auto’s kan gifstoffen je lichaam binnen brengen. Gevaarlijke stoffen in verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen dringen je huid en je bloed binnen en als je veel last hebt van stress, angsten of nervositeit maakt je lichaam zelf giftige stoffen aan. Deze kunnen soms dagen in je bloed blijven en zich vervolgens nestelen in je organen. Het is om deze reden dat het regelmatig detoxen of ontgiften van je lichaam zo belangrijk is. Laat je de giftige stoffen zitten, dan kunnen deze je cellen aantasten waardoor uiteindelijk een ziekte kan ontstaan.
Pesticiden en antibiotica
Pesticiden worden gebruikt om groenten en andere agrarische producten te beschermen tegen bijvoorbeeld onkruid, schimmels, insecten, wormen en knaagdieren. Zo krijg jij een perfecte wortel op tafel of een glanzend rode appel in je fruitschaal. Het gebruik van deze pesticiden is uiteraard aan banden gelegd en wordt op Europees niveau gereguleerd. Tegen de tijd dat het eten bij jou komt is de hoeveelheid pesticiden aanzienlijk afgenomen, maar dat betekent niet dat ze geen kleine hoeveelheid gif je lichaam inbrengen. Ook antibiotica dat aan dieren wordt gegeven voordat ze rijp zijn voor de slacht brengen gifstoffen je lichaam in. Deze antibiotica moeten ervoor zorgen dat het dier gezond blijft en snel slachtrijp wordt. Hoe korter het dier kan leven, hoe goedkoper het namelijk is om deze te produceren. Daarom wordt antibiotica vaak al uit voorzorg toegediend waardoor er in het stukje vlees dat vervolgens op ons bord belandt hier nog resten van zijn achtergebleven.
Wat kun je hieraan doen?
Het is dus verstandig om pesticiden en antibiotica zoveel mogelijk te vermijden zodat jouw lichaam schoon en gezond kan blijven. En gelukkig is het niet moeilijk om een paar aanpassingen te maken waarmee je dit kunt realiseren.
- Biologisch: koop zoveel mogelijk biologisch eten. Dit geldt voor groenten en fruit, maar ook voor vlees. Als je van kant-en-klaar eten houdt dan kun je hier ook op letten en alleen biologische maaltijden kopen. Biologisch betekent dat het voedsel geproduceerd is met het milieu, het welzijn van het dier en de mens in het achterhoofd. Dit is dus eerlijk eten waarmee je naast het voorkomen van giftige stoffen in je lichaam ook duurzame voedselproductie en goede arbeidsomstandigheden stimuleert.
- Zelf klaarmaken: probeer van je biologische producten zoveel mogelijk je eten zelf klaar te maken. Zolang je zelf in handen hebt wat er in de pan gaat, weet je ook precies wat je eet. Misschien is er wel een biologische boer bij jou in de buurt waar je boodschappen kunt doen, of waar je een stukje vlees kunt halen van dieren die daar ook daadwerkelijk zijn opgegroeid. Eventueel kun je hen vragen of je een keer een kijkje mag nemen naar de manier waarop zijn producten worden geproduceerd. Dit is aanzienlijk beter dan wanneer je kant-en-klare maaltijden koopt.
- Keurmerken: de enige manier waarop je ook echt zeker kunt zijn dat je biologisch, duurzaam of ecologisch eten koopt is door de keurmerken er op na te slaan. Elke verpakking van biologisch of ecologisch voedsel zou hiervan moeten zijn voorzien. Om een keurmerk te krijgen moet een voedselproducent aan een verscheidenheid aan strenge eisen voldoen en wordt hier regelmatig op getest. Zo is er het eko keurmerk of het groene blaadje die je deze zekerheid kunnen geven. Als je twijfelt is het beter om het product te laten liggen en eerst na te gaan of deze echt biologisch is voordat je het aanschaft.