Vlees is een goede leverancier van eiwitten, vitamines en mineralen. Deze zijn echter ook in andere etenswaren te vinden, dus vlees is niet essentieel voor je gezondheid. Toch houden veel mensen van een stukje vlees bij de maaltijd en op het brood en dit is ook helemaal niet slecht, mits je je aan bepaalde regels houdt. Zo is aangetoond dat rood vlees en ook bewerkt vlees slechter zijn voor de gezondheid dan wit vlees. Onder rood vlees wordt verstaan het vlees van runderen, schapen, varkens en geiten en onder wit vlees het vlees van gevogelte. Bewerkt vlees is vlees waar iets aan is toegevoegd of veranderd voordat het te koop wordt aangeboden. Het is vooral deze voedselgroep waarvan wordt geadviseerd zo min mogelijk te eten.
Inhoud
Wat is bewerkt vlees?
Bewerkt vlees is vlees dat voor de verkoop is bewerkt bijvoorbeeld door het te zouten, te drogen te roken of klaar te maken. Ook is dit vlees waar vaak conserveringsmiddelen en e-nummers aan zijn toegevoegd om de kleur of de houdbaarheid te bevorderen. Onder bewerkt vlees vallen dus alle verpakte vleessoorten zoals worstjes, slavinken, hamburgers en gemarineerd vlees, maar ook vleeswaren zoals paté, worst en ham. Bij bewerkt vlees wordt geen onderscheid gemaakt tussen wit en rood. En elke vleessoort die bewerkt is, wordt als even schadelijk gezien.
Waarom is bewerkt vlees schadelijk?
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vallen bewerkte vleessoorten onder de noemer ‘kankerverwekkend’. Dit op zich is al zorgwekkend en deze classificatie houdt in dat er voldoende bewijs is geleverd dat vleeswaren en bewerkt vlees dus kanker kunnen veroorzaken. Eet je dagelijks 50 gram of meer bewerkt vlees, dan neemt het risico op darmkanker ten opzichte van iemand die geen bewerkt vlees eet met 18 procent toe. In plaats van een kans van 6 op de 100 dat je darmkanker ontwikkelt is die kans nu 7 op de 100. Ook al valt bewerkt vlees in hetzelfde hokje als sigaretten, dat betekent dus niet dat het even kankerverwekkend is. Roken is vele malen schadelijker dan het eten van een plakje ham. Toch is dit geen waarschuwing die je te licht moet nemen en is het beter om te proberen bewerkt vlees volledig of zoveel mogelijk uit je dieet te halen. Deze worden ook niet meer genoemd in de schijf van vijf van de gezondheidsraad.
Hoe kun je bewerkt vlees vermijden?
Er zijn voldoende manieren waarop je bewerkt vlees uit je dieet kunt halen, ook al houd je van een stukje vlees op je brood. Het is bijvoorbeeld veel gezonder om een kippenborst te braden en hier zelf wat kruiden aan toe te voegen. Deze snijd je vervolgens aan plakjes en doe je op je brood. Ook paté kun je goed zelf maken en dit is vele malen gezonder dan de versie die je koopt in de winkel. Deze wordt gemaakt door alle afvalresten van de karkassen van dieren te gebruiken, dus het vlees dat anders nooit verkocht zou kunnen worden. Hier worden een aantal kunstmatige stoffen aan toegevoegd, de smaak en de kleur wordt verbeterd en er worden kruiden bijgedaan zodat het lekker gevonden wordt. Maak je zelf paté, dan koop je de ingrediënten onbewerkt bij de slager, bereid je deze en gooi je ze simpelweg in de blender. Je kunt je vleeswaren ook vervangen door ander hartig beleg zoals kaas, vis, humus en sandwichspread. Met een pakje komkommer erbij of een tomaat kun je zo heerlijke gezonde boterhammen maken.
Hoeveel vlees moet je eten?
Net als bewerkt vlees wordt rood vlees ook gezien als schadelijk en is er geconcludeerd dat dit ook het risico op darmkanker verhoogt. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft dit type vlees onderverdeeld als ‘mogelijk kankerverwekkend’. De Gezondheidsraad adviseert wekelijks niet meer dan 500 gram vlees te eten en hiervan mag niet meer dan 300 gram rood vlees zijn. Het eten van bewerkte vleessoorten wordt compleet afgeraden. Vette vis is wel gezond. Een weekindeling kan dus inhouden dat je twee vegetarische dagen inlast waarop je peulvruchten toevoegt of je vlees vervangt door tofu. Een andere dag eet je een stukje vette vis, zodat je je omega-3 vetzuren binnenkrijgt. Twee dagen eet je wit vlees, zoals een stukje kip of ander gevogelte en de overgebleven twee dagen eet je een stukje mager rood vlees, zoals een varkenshaas, een sukadelap of een zelfgemaakte gehaktbal van mager rundvlees. Op die manier krijg je niet te veel vlees binnen, maar verdeel je je inname wel zo over de week dat je ervoor zorgt dat je dieet gevarieerd genoeg is en dat je alsnog genoeg voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft uit je vlees haalt.