Volkorenbrood is veel gezonder dan witbrood en de Gezondheidsraad adviseert iedereen dan ook om alleen nog volkoren- of bruinbrood aan te schaffen. Het grote verschil met witbrood zit hem in het bloem of het meel dan wordt gebruikt. Bij volkorenmeel wordt de gehele graankorrel gebruikt en worden de zemelen en kiemen er niet uit gezeefd. Dat betekent dat volkorenbrood de meeste voedingsstoffen en vezels bevat van alle broodsoorten. Kies je bruinbrood dan is er meel gebruikt dat gedeeltelijk is gezeefd. Witbrood wordt vervolgens gebakken van bloem, het meel waaruit alle kiemen en zemelen zijn verwijderd. Je doet er dus goed aan om naar de supermarkt te gaan en daar een gezond volkorenbrood te halen. Helaas zijn er berichten waarvan gebleken is dat de volkorenbroden die in veel supermarkten worden aangeboden misleidend zijn.
Aandachtspunten
Je zou denken dat je als je volkorenbrood koopt goed zit, maar niets is minder waar. Helaas worden er door supermarkten en bakkers vaak kleurstoffen toegevoegd aan het brood waardoor deze bruiner en dus gezonder lijkt. Ook kan het zijn dat jouw volkorenbrood onnodig veel suikers bevat en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling als je gezonder brood wilt eten. Andere manieren die door zowel supermarkten als bakkers worden gebruikt om je als consument in de war te brengen is door hele volkorenkorrels aan de buitenkant van het brood te plaatsen of door meergranenbrood aan te bieden waarbij deze granen zich ook alleen rondom de korst bevinden. Deze broden zien er gezonder uit, maar eigenlijk koop je dan niets anders dan een simpel bruinbrood of een witbrood met kleurstoffen en wat korrels aan de rand. Eigenlijk is het triest, maar er bestaan maar erg weinig echt gezonde broodsoorten. Met de volgende tips kun je deze leren herkennen.
- Het soort meel of bloem: de meeste informatie die je nodig hebt kun je vinden in de ingrediëntenlijst. Kijk allereerst of het brood is gemaakt van tarwemeel of tarwebloem. Tarwemeel is gezond, omdat dit het tarweproduct is waaruit geen zemelen en kiemen zijn verwijderd. Is het brood gebakken uit tarwebloem dan houdt dit in dat het sterk is geraffineerd en dat tijdens dit proces de voedingsstoffen grotendeels zijn verwijderd.
- De volgorde van ingrediënten: de volgorde van ingrediënten op een ingrediëntenlijst moet zijn ingedeeld op de mate waarin het voorkomt. Hoe meer het brood uit tarwemeel bestaat, hoe hoger dat ingrediënt dus op het lijstje moet staan. Als tarwemeel pas later voorkomt, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen, want de kans is groot dat dit dus geen belangrijk onderdeel uitmaakt van de samenstelling van je brood.
- Andere ingrediënten: ook is het belangrijk te kijken naar wat er nog meer aan je brood is toegevoegd. Het is niet de bedoeling dat er suikers worden gebruikt, dus kijk naar de woorden glucose, dextrose en maltose. Deze worden soms toegevoegd om het brood bruiner te maken en ook voor de smaak, maar suikers zijn erg ongezond. Kijk ook naar de andere ingrediënten en vraag je af wat deze zijn en of ze in je brood thuishoren of niet.
Hoe kun je ervoor zorgen dat je wel gezond brood eet?
Deze problemen komen helaas maar al te veel voor in supermarkten maar ook bij bakkers. Je denkt dat je daar een versgebakken brood koopt, maar deze bakken zelf nog nauwelijks hun brood. De broden worden allemaal aangeleverd en eventueel nog even afgebakken, maar de samenstelling vindt doorgaans heel ergens anders plaats. Wil je echt garantie dat je een gezond volkorenbrood in handen hebt, dan kun je de volgende tips gebruiken.
- Biologisch brood: het is altijd beter om naar de biologische bakker te gaan en daar je brood te kopen. Deze broden zijn samengesteld zonder toevoegingen waardoor ze vaak zwaarder zijn. Hierdoor weet je dat je alle voedingsstoffen binnen zal krijgen. Biologisch brood is vaak duurder, maar je eet er minder van omdat het compacter is en minder lucht bevat. Daardoor heb je ook automatisch minder beleg nodig. Een biologisch brood is dus veel gezonder dan een gewoon brood van de bakker of supermarkt.
- Zelf brood bakken: wat je ook kunt proberen is zelf brood te bakken. Je bepaalt dan volledig wat je erin doet en wat je eet. Ook kun je het brood samenstellen op je eigen smaak en zo het perfecte brood klaarmaken voor jou en je gezin. Zelf broodbakken is echter tijdrovend en niet iedereen kan hier tijd voor vrijmaken. Een broodbakmachine kan dan een oplossing bieden. Ook kun je een groot aantal broden bakken wanneer je tijd hebt en deze in de vriezer leggen.
- Bewust zijn: uiteindelijk is het natuurlijk altijd goed als je je bewust bent van de aandachtspunten die met brood te maken hebben en alleen brood uit te kiezen die aan al jouw eisen voldoet. Er zijn ook nog prima gezonde broden te koop, maar deze kun je alleen vinden als je je bewust bent van waar je op moet letten.