Iedereen heeft wel eens van e-nummers gehoord. En op het voedsel dat we kopen staat ook altijd duidelijk aangegeven welke e-nummers aan een product zijn toegevoegd. Dit is wettelijk verplicht gesteld door de Europese Unie. Over het algemeen hebben e-nummers een slechte naam en proberen veel mensen deze te vermijden. Dit is in principe vreemd, omdat dit stoffen zijn die op Europees niveau veilig zijn verklaard. Daarnaast hebben ze ook een bepaalde functie in ons eten. Je kunt e-nummers vrij makkelijk vermijden door biologisch eten te kopen. Er is echter veel onwetendheid omtrent e-nummers en het is verstandig je hier eerst wat meer in te verdiepen voordat je ze volledig uit je dieet haalt. Wat zijn e-nummers precies en zijn deze echt gevaarlijk? Hier vind je de antwoorden.
Wat zijn e-nummers?
Zoals al eerder aangegeven zijn e-nummers stoffen die worden toegevoegd aan ons eten. Deze worden altijd netjes op de verpakking vermeld. Deze stoffen zijn goedgekeurd door de Europese Unie en dus op dat niveau veilig verklaard om te eten. Over het algemeen zijn e-nummers stoffen die waarde toevoegen aan het product. Ze kunnen ervoor zorgen dat het langer houdbaar blijft, dat het een bepaalde kleur krijgt, dat het product niet reageert met zuurstof, dat het zoeter wordt gemaakt of dat het product niet schuimt of klontert bij gebruik. Er wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijke en synthetische e-nummers, wat betekent dat er ook stoffen tussen zitten die gewoon in de natuur te vinden zijn. E162, bijvoorbeeld, is een rode kleurstof die gemaakt wordt uit bietjes. De tabel die volgt laat zien hoe de e-nummers zijn onderverdeeld.
E-nummer reeks | Soort stof |
E100 – E180 | Kleurstoffen |
E200 – E290 | Conserveermiddelen |
E260 – E300, E322 – E392 | Voedingszuren |
E300 – E321 | Antioxidanten |
E400 – E499 | Emulgatoren, stabilisatoren, geleermiddelen en verdikkingsmiddelen |
E500 – E599 | Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen |
E600 – E699 | Smaakversterkers |
E700 – E799 | Conserveermiddelen |
E900 – E914 | Glansmiddelen en antischuimmiddelen |
E938 – E949 | Verpakkingsgassen |
E950 – E968 | Zoetstoffen |
Zijn e-nummers schadelijk?
E-nummers zijn dus eigenlijk onschadelijk, vooral omdat we ze in erg kleine hoeveelheden tot ons nemen. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA is de autoriteit die bepaalt welke e-nummers wel en niet veilig zijn. Wat wel het geval kan zijn, is dat iemand extra gevoelig is voor e-nummers en hier een reactie op laat zien. Ook is er weinig bekend over het combineren van verschillende e-nummers met elkaar en is het gebruik van e-nummers ook vaak niet nodig. Mensen met een bepaalde overtuiging wat betreft hun eetgewoonten, zoals veganisten, willen misschien ook graag weten welke e-nummers precies dierlijke stoffen bevatten. Aan de andere kant zijn er ook voldoende e-nummers die geen enkele schade aan kunnen richten en die soms ook volledig uit natuurlijke producten zijn samengesteld. E300 is bijvoorbeeld een term voor vitamine C en wordt gebruikt om de houdbaarheid van een product te verbeteren. Je kunt met de onderstaande e-nummers rekening houden als je je producten aanschaft, omdat deze bij sommige mensen en kinderen een reactie kunnen veroorzaken.
- Combinaties: sommige e-nummers in combinatie met elkaar kunnen schadelijk zijn. Antioxidant E320 kan bijvoorbeeld samen met vitamine C E300 vrije radicalen opleveren die je lichaamscellen kunnen beschadigen. Het gebruik van E320 is dan ook door de EU aanzienlijk beperkt. Benzeen is een schadelijke stof die kan ontstaan als benzoëzuur E210 of natriumbenzoaat E211 wordt gecombineerd met E300.
- Hyperactiviteit: soms wordt beweerd dat e-nummers kinderen wild kunnen maken. Er is één Engelse studie die aantoont dat azo-kleurstoffen (E102, E104, E110, E122, E124 en E129) samen met natriumbenzonaat (E211) hyperactiviteit en concentratieproblemen kan opleveren bij kinderen.
- Kankerverwekkend: een ander gerucht dat de ronde gaat is dat E951 aspartaam kankerverwekkend is. Dit is echter niet het geval en deze zoetstof kan veilig worden gegeten. Er wordt wel gewaarschuwd voor patiënten met de stofwisselingsziekte Fenylketonurie. Bij vertering van aspartaam komt namelijk fenylalaline vrij, wat schadelijk is voor mensen met deze ziekte. Daarom staat er altijd een waarschuwing op de verpakkingen van voedsel dat dit e-nummer bevat.
- Gezondheidsklachten: een aantal mensen krijgen hoofdpijn, tintelingen of een brandend gevoel na het eten van glutamaat (E620 – E625). De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dit e-nummer is sindsdien vastgesteld op 30 mg per kilo lichaamsgewicht. Hoe jonger of lichter je dus bent, hoe minder je hiervan zou moeten eten. Het is echter nog steeds niet vastgesteld dat deze e-nummers daadwerkelijk deze klachten veroorzaken. Daarnaast komt glutamaat ook voor in normale voeding zoals oude kaas en tomaten.
- Nitriet: nitriet is een conserveermiddel met nummers E249 en E250 en komt ook voor in vleeswaren. Het is een stof die voedselvergiftiging door schadelijke bacteriën tegengaat, maar het wordt tegelijkertijd tijdens de vertering omgezet in nitrosaminen. Deze kunnen op hun beurt weer darmkanker veroorzaken.