De Gezondheidsraad adviseert iedereen om wit brood te vervangen voor bruin- of volkorenbrood. Ook kun je het beste zilvervliesrijst eten en volkorenpasta. Deze producten passen allemaal binnen de bekende schijf van vijf, terwijl wit brood, witte pasta en witte rijst hieruit zijn verwijderd. Je kunt dus het beste je witte brood laten liggen en deze vervangen met een goed volkoren brood. Dit is brood dat wordt gebakken van meel dat is gemalen van de gehele graankorrel. Bloem, waar witbrood mee wordt gebakken, bevat geen zemelen en kiemen meer, omdat deze allemaal uit het meel zijn gezeefd. En dit zijn nu juist de onderdelen van de graankorrel die zo gezond zijn.
Inhoud
Waarom is volkorenbrood gezonder?
Meel en bloem wordt gemalen uit graankorrels. Het grootste gedeelte van de vezels, mineralen en vitaminen bevindt zich in de buitenste laag van deze korrel. Kies je voor volkorenbrood, dan zullen al deze onderdelen zich nog in je brood bevinden waardoor je zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen krijgt. Kies je voor bruinbrood, dan zijn deze er gedeeltelijk uit gezeefd en bij wit brood dus volledig. Kies je voor deze laatste variant, dan zal je een brood hebben die slecht te verteren is omdat het geen vezels meer bevat. Je lichaam zal deze boterhammen dan grotendeels omzetten in suiker en opslaan als vet. Van wit brood word je dus dikker dan van volkorenbrood.
Enkele aandachtspunten
Het is wel belangrijk dat je je volkorenbrood goed kiest en eigenlijk is biologisch brood de beste optie. Er worden regelmatig kleurstoffen toegevoegd aan witbrood waardoor deze bruiner en dus gezonder lijkt. Ook zijn er bakkers die volkorenvlokken of zaden en granen aan de buitenkant toevoegen om het brood gezonder te doen ogen terwijl het brood eigenlijk gewoon bloem is vermengd met wat volkorenmeel. Luchtige broden worden vaak als gezonder gezien, terwijl je dan eigenlijk meer lucht binnenkrijgt dan voedingsstoffen. Biologische broden zijn compacter en zwaarder en zitten dus boordevol waardevolle stoffen die je lichaam nodig heeft. Hierdoor zal je er minder van eten, minder beleg gebruiken en er langer mee doen. De allerbeste manier om er zorg voor te dragen dat je een gezond brood eet is door deze zelf te bakken van biologisch volkorenmeel. En tegenwoordig is dit helemaal niet moeilijk meer. Je kunt namelijk voor vrij weinig geld al een broodbakmachine aanschaffen die al het werk voor je zal doen.
De gezondheidsvoordelen van volkorenbrood
Het is dus vele malen gezonder om volkorenbrood te eten dan witbrood en zelfs uit bruinbrood zijn al belangrijke voedingsstoffen verwijderd. De positieve uitwerking op je gezondheid als je je witte brood vervangt voor volkorenbrood is dan ook groot.
- Voedingsstoffen: door het meel niet te zeven en alle onderdelen van de tarwekorrel te gebruiken, krijg je een gezonde dosis van de vitaminen B1, B2, B3, B11 en E binnen als je volkorenbrood eet. Deze helpen bij het evenredig afgeven van energie, bij het optimaliseren van je spijsvertering en bij het afvechten van vrije radicalen. De mineralen die je binnenkrijgt van volkorenbrood zijn calcium, koper, ijzer, fosfor en zink, waardoor je botten en tanden sterk worden en je hormoonhuishouding wordt geoptimaliseerd. Uiteraard bevat volkorenbrood ook een groot aantal vezels die je darmen stimuleren en je spijsvertering op gang helpen.
- Afvallen: volkorenbrood kan je helpen bij het afvallen. Dat komt doordat het voldoende vezels bevat waardoor het gemakkelijker te verteren is. Je darmen gaan hard aan het werk en zullen dit brood niet omzetten in lichaamsvet. Volkorenbrood vult ook beter waardoor je er minder van eet. Uit verscheidene onderzoeken is gebleken dat je door het eten van volkorenbrood nauwelijks aankomt.
- Diabetes: de koolhydraten in volkorenbrood geven langzaam energie af en zorgen er op die manier voor dat je bloedsuikerspiegel niet drastisch zal stijgen als je het eet. Witbrood, daarentegen, wordt grotendeels omgezet in suiker waardoor je lichaam meer insuline aan moet maken om de bloedsuikerspiegel weer te normaliseren. Daarnaast krijg je er zo’n energieboost van dat je je een half uur later moe voelt. Hierdoor krijg je weer de drang meer te eten en voornamelijk suikers. Eet je volkorenbrood dan zal deze piek veel minder zijn en heb je dus ook minder snel weer trek in iets anders. Als je lichaam regelmatig veel insuline moet aanmaken omdat de bloedsuikerspiegel te hoog is, dan kan dit diabetes veroorzaken.
- Andere voordelen: door regelmatig volkorenproducten te eten kun je vervolgens de kans op hart- en vaatziekten verminderen, kun je problemen met je bloeddruk verminderen en kun je het gehalte aan slecht cholesterol in je bloed vervangen door goed cholesterol. Ook bloedarmoede kun je met volkorenproducten vermijden omdat deze een goed gehalte aan ijzer bevatten.