De meeste mensen zijn bekend met de term ‘biologisch’ en vandaag de dag wordt dit al lang niet meer geassocieerd met yuppen of natuurliefhebbers. Biologisch eten biedt je namelijk een verantwoordelijkere manier aan om je voedingsmiddelen in te kopen en dit is iets dat steeds meer in de belangstelling komt. Biologisch betekent echter niet altijd gezonder. Als je bijvoorbeeld biologisch snoep koopt is het nog steeds niet gezond om hier veel van te eten. Biologisch geproduceerd voedsel wordt gemaakt met mens, dier en milieu in het achterhoofd. Door dit te kopen draag je dus een steentje bij richting het produceren en groeien van duurzaam eten. Bij veel producten krijg je standaard al de keuze aangeboden om voor een reguliere of biologische variant te kiezen, en brood is hierbij geen uitzondering.
Inhoud
Wat is biologisch precies?
Voordat we ingaan op de kenmerken van biologisch brood, is het misschien verstandig om de term ‘biologisch’ wat verder toe te lichten. Dit is een manier van voedsel produceren waarbij de mens, het dier en het milieu zo min mogelijk wordt aangetast. Dat betekent bijvoorbeeld dat groenten worden geteeld zonder dat deze worden behandeld met kunstmatige bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Dieren worden op een diervriendelijke manier behandeld en krijgen alleen eten zonder bijvoorbeeld toegevoegde antibiotica of hormonen. Tijdens de productie wordt er zorg voor gedragen dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen het milieu in worden gebracht. Als resultaat krijg je dus een volledig natuurlijk product, zonder toegevoegde e-nummers en achtergebleven bestrijdingsmiddelen dat geproduceerd is op een zo milieu- en diervriendelijk mogelijke manier.
Biologisch brood
Als we vervolgens gaan kijken naar biologisch brood, dan is dit geen product dat je kunt groeien of dat je moet houden. Het is samengesteld uit verscheidene componenten. Als je echt biologisch brood eet, dan zullen deze componenten dus allen ook biologisch zijn en zijn er geen geur-, kleur- en smaakstoffen aan het product toegevoegd. Dat betekent dus dat het graan biologisch is geteeld en dat het gist, het zout, het melkpoeder en de gluten e-nummer vrij zijn. In het geval van brood moet 95 procent van alle ingrediënten van biologische herkomst zijn. Is dit niet het geval, dan mag de leverancier van het brood dit niet biologisch noemen.
Controle van biologisch brood
Natuurlijk is het mogelijk voor iedere bakker om zijn brood biologisch te noemen, ook als dit niet het geval is. Gelukkig heb je als consument nog wel een manier om te controleren of de bakker ook echt de waarheid spreekt. Er zijn namelijk op Europees niveau erg strenge richtlijnen samengesteld en elke leverancier van biologisch voedsel moet zich aan deze richtlijnen houden. Doet hij dit niet en verkoopt hij zijn product toch als biologisch, dan is hij daarvoor dus wettelijk aansprakelijk. Dit kan zware gevolgen hebben en een risico dat veel voedselproducenten liever niet nemen. Jij kunt ook controleren of jouw brood echt biologisch is. Ten eerste is er het keurmerk van Skal Biocontrole genaamd het groene blaadje. Dit bestaat uit een groene of zwarte rechthoek met daarin een serie sterren die samen een blaadje vormen. Deze stichting controleert de Nederlandse producenten van biologische producten en bepaalt of deze voldoen aan alle Europese wettelijke voorschriften omtrent dat product. Daarnaast kun je op je biologische brood vaak ook het EKO-keurmerk vinden dat is afgedrukt op een eetbaar papiertje.
Is biologisch gezonder?
Er is veel onderzoek geweest om te zien of biologisch eten naast verantwoordelijker ook gezonder is. Tot nu toe is dit nog niet met zekerheid kunnen worden aangetoond. Wat wel bewezen is, is dat biologisch eten over het algemeen minder bestrijdingsmiddelen bevatten die zijn achtergebleven. Ook het gehalte aan nitraat is vaak lager. Alle voedingsproducten op de Nederlandse markt worden uitvoerig getest voordat ze te koop aangeboden worden en zowel biologische- als reguliere producten zijn dus gewoon veilig om te eten. Alhoewel biologisch dus niet automatisch gezonder betekent, is het wel een optie die je om vele andere redenen kunt overwegen. Zo is de samenstelling van biologische producten vaak anders, zoals logischerwijs het geval is voor de melk die geproduceerd wordt door koeien die toegang hebben tot een weide. Daarnaast zijn biologische producten veel afhankelijker van seizoen en regio waardoor ze op een veel natuurlijkere manier moeten worden geproduceerd. Als jij voor biologisch kiest, dan kies je echter voor meer dan alleen een gezond product. Je kiest ook voor het welzijn van de dieren, voor het milieu en voor de natuur, wat op dit moment punten zijn waar we veel aandacht aan moeten besteden. Door biologisch brood en andere biologische producten aan te schaffen kun jij bijdragen aan de ontwikkeling van de productie hiervan.