Inhoud
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn zwellichaampjes die na het toiletbezoek de anus lucht- en lekdicht afsluiten. Op deze manier wordt het de anus onmogelijk gemaakt om vocht of gas te lekken. Aambeien spelen dus een belangrijke rol bij het afsluiten van onze anus. Een andere naam voor aambeien is hemorroïden, maar in de volksmond wordt het ook wel speen genoemd. Aambeien bevinden zich in de endeldarm net boven de anus.
Veel mensen denken dat aambeien rare groeisels zijn die niet op ons lichaam horen te zitten. Niets is minder waar, deze zwellichaampjes behoren toch echt tot ons eigen lichaam! Je kunt aambeien ook wel vergelijken met een soort sponsachtige netwerken van bloedvaatjes.
Maar wanneer aambeien onder hoge druk komen te staan, ontstaan er problemen in ons lichaam. Door de druk gaan de zwellichamen opzetten waardoor bij sommige mensen de aambeien uitzakken en last veroorzaken tijdens de stoelgang. Zo veroorzaken aambeien regelmatig pijn, bloedingen en/of jeuk rond de anus.
Eén op de drie Belgen heeft aambeien en dit maakt het dan ook tot een bekende aandoening onder de bevolking. Vooral 50+ers hebben last van aambeien. Bovendien komen deze zwellichaampjes meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Je zou denken dat dit zeer ernstig is. Maar nee, gelukkig is er tegenwoordig veel te doen aan deze vervelende bloedvaatjes.
Toch kunnen aambeien behoorlijke last veroorzaken. Zo kunnen ze als ze niet behandeld worden steeds groter worden en, (schrik niet) buiten de anus zakken. Dit gaat natuurlijk gepaard met bloedverlies. Uiteraard dien je rekening te houden met andere oorzaken dan alleen aambeien. Ga daarom altijd even langs bij de huisarts.
Verschillende soorten aambeien
Er zijn verschillende soorten aambeien bekend en deze worden tegenwoordig onderverdeeld in drie typen, namelijk:
- Inwendige aambeien. De naam zegt het al, dit is een aambei die in het endeldarmkanaal verborgen zit;
- Uitpuilende aambeien. Deze inwendige aambeien zijn echter naar buiten gezakt door de kringspier heen. Het is uiteraard ook mogelijk dat de aambeien enkel na de ontlasting naar buiten steken en zich vervolgens weer terugtrekken. Bij uitpuilende aambeien wordt er regelmatig slijm afgescheiden.
- Uitwendige aambeien. Dit type aambei bevindt zich buiten het endeldarmkanaal, net na de kringspier.
Aambei symptomen.

© shutterstock – aambeien
Hoe herken je aambeien?
Doordat er drie verschillende types aambeien bestaan, dienen we deze ook onder te verdelen in verdere categorieën als het gaat om de symptomen. Zo maken we dus ook onderscheid tussen aambeien- inwendige, uitpuilende en uitwendige – die elk hun eigen klachten hebben.
Inwendige aambeien kun je herkennen aan:
- Bloed bij de ontlasting of aan het toiletpapier;
- Een branderig gevoel rondom de anus;
- Jeuk aan de anus.
De symptomen van inwendige- en uitwendige aambeien komen merendeels met elkaar overeen. Zo veroorzaken uitwendige aambeien ook jeuk, branderigheid en pijn rondom de neus, maar dan een tikje erger. Ook brengen uitwendige aambeien veelal bloed bij de ontlasting mee. Een bijkomende klacht is echter pijn bij het zitten. Dit komt alleen bij uitwendige aambeien voor.
Een uitpuilende aambei heeft bovendien ook dezelfde symptomen als bij inwendige- en uitwendige aambeien. Toch moeten we daar nog iets bij toevoegen, namelijk dat er bij dit type kans bestaat op het ontwikkelen van een bloedprop. We spreken dan van een getromboseerde aambei. Deze is vaak blauw en opgezwollen van aard waardoor mensen er soms hevige last van ondervinden.
Oorzaken van aambeien.
De verhoogde druk op de zwellichamen net boven de anus is veelal de oorzaak nummer één van aambeien. Maar waar komt die hoge druk eigenlijk vandaan? Deze spanning wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Eén hiervan is verstopping. Want we weten allemaal dat bij verstopping de ontlasting moeizamer gaat dan normaal, waardoor we harder gaan ‘persen’ en zo is de aambei geboren.
Nog een andere factor die meespeelt bij de ontwikkeling van aambeien is een tekort aan lichaamsbeweging. Mensen met onvoldoende beweging of een zittend beroep, hebben vaak harde, droge ontlasting waardoor zij de druk verhogen om hun boodschap kwijt te raken.
Naast onvoldoende lichaamsbeweging is overgewicht tevens een risicofactor. Ook hier wordt de druk op de anus verhoogd. Tot slot zijn zwangere vrouwen vaak het slachtoffer van deze vervelende zwellichaampjes. Voor, tijdens en na de bevalling hebben vrouwen namelijk een grotere kans op aambeien door toename van de druk op de anus.
[cta type=geel align=center sign=raquo]Last van aambeien? Koop hier snel uw aambeienzalf![/cta]
Kan je aambeien voorkomen?
Uiteraard zijn niet alle aambeigevallen te voorkomen. Toch zijn er een aantal tips & trucks die we je mee kunnen geven om aambeien zoveel mogelijk uit te sluiten. Ten eerste is het van belang dat je gezond, gevarieerd en vezelrijk eet. Deze drie leefregels zullen je helpen bij een optimale darmwerking. Bovendien neemt dit het vocht op in de ontlasting waardoor het zacht en soepel blijft.
Om aambeien te voorkomen dien je voldoende te drinken. Houd je dus aan de norm van 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Eet je behoorlijk vezelrijk voedsel? Dan kun je zelfs nog boven de norm gaan zitten.
Het is ontzettend belangrijk om voldoende te bewegen. Op deze manier stimuleer je de darmen waardoor verstopping wordt voorkomen. Vermijd langere periodes van achter elkaar zitten.
Ook hygiëne speelt een aanzienlijke rol bij het voorkomen van aambeien. Maar heb je al last van aambeien? Dan is het uiterst belangrijk om na de stoelgang de anus te wassen met lauwwarm water. Daarna dien je de anus goed droog te maken. Voorkom het gebruik van zeep of geparfumeerd toiletpapier, want dit kan voor verdere irritaties en jeuk zorgen. Heb je echter zodanig veel last dat je niet meer goed kan functioneren? Neem dan eens een lekker warm bad, dit vermindert de jeuk en pijn.
Verder is gezond toiletgedrag cruciaal voor een goede darmwerking. Ga altijd op tijd naar het toilet wanneer er drang is. Wacht dus niet, want dit zorgt voor indikking van de ontlasting waardoor de verstopping nog verder toeneemt. Ook dien je op te passen met het ‘persen’: zorg er voor dat je enkel en alleen perst wanneer de aandrang aanwezig is. Denk ook aan je houding. Buig altijd iets voorover in combinatie met een voetenbankje onder de voeten.
Diagnose van aambeien
Over het algemeen wordt de diagnose van aambeien gesteld door de huisarts. Deze bekijkt en onderzoekt de anus tijdens het consult. Dit doet hij door gebruik te maken van een techniek dat ‘rectaal toucher’ heet. Dit is een in- en uitwendig onderzoek van de anus met een gehandschoende vinger. Ook kan de arts ervoor kiezen enkel een kijkbuisje te gebruiken om de binnenkant van de anus te onderzoeken. Dit heet ook wel een proctoscopie.
Aambeien behandeling
Indien de diagnose aambeien is vastgesteld, zal de arts ten eerste enkele leef- en voedingsadviezen meegeven. De meeste patiënten zullen hierbij merken dat de klachten al snel verdwijnen.
Soms komt het echter voor dat de klachten blijven aanhouden. In dit geval zal de arts je een zalfje of enkele zetpillen voorschrijven die helpen tegen de jeuk en/of pijn. Haal deze middelen nooit wanneer ze niet zijn voorgeschreven door een arts. Voor langdurig gebruik dien je te overleggen met de apotheek of huisarts.
Enkele medicijnen die kunnen worden voorgeschreven, zijn:
- Zalf of zetpillen met lidocaïne: Deze zorgen voor een plaatselijk verdovend gevoel en werken dus pijnstillend;
- Zalf of zetpillen met zink: Deze verminderen veelal de jeuk en hebben bovendien een verschrompelend effect op de aambeien.
Is de jeuk en/of pijn nou nog niet over? Dan zal de huisarts ervoor kiezen je door te verwijzen naar een specialist. Bij de diagnose van aambeien zijn diverse behandelingen mogelijk om ze te verwijderen. Dit wordt in de meeste gevallen op poliklinische wijze afgehandeld. Dit betekent dat de patiënt op de dag van de ingreep nog naar huis terugkeert (indien er geen complicaties optreden). Voor de ingreep wordt normaliter een klysma ingebracht om de anus en endeldarm schoon te maken.
De verschillende behandelmethoden bestaan uit:
1. Afbinden;
2. Dichtschroeien;
3. En inspuiten.
[cta type=lichtblauw align=center sign=rarr]Last van aambeien? Koop hier snel uw aambeienzalf![/cta]