Voedselvergiftiging is een infectie van het maagdarmkanaal welke veroorzaakt wordt door het eten van besmet voedsel. Producten die verkocht worden in supermarkten en restaurants worden steekproefsgewijs gecontroleerd door de inspectiedienst en de keuringsdienst van waren. Desondanks glippen er soms bacteriën doorheen die voor nare klachten als misselijkheid, buikpijn en diarree kunnen zorgen.
De verschijnselen die optreden bij voedselvergiftiging zijn sterk afhankelijk van het soort gif dat ingenomen is. De klachten die optreden bij voedselvergiftiging zijn globaal in twee categorieën te verdelen: gastro-enteritis en botulisme.
Gastro-enteritis kent symptomen als buikkramp, buikpijn, braken en diarree. Gastro-enteritis ontstaat dikwijls na circa één tot zes uur na het eten of drinken van voedsel of water dat besmet is met zogenaamde stafylokokken bacteriën. De klachten verdwijnen over het algemeen weer na ongeveer twaalf uur.
Botulisme is een voedselvergiftiging die de dood tot gevolg kan hebben. Botulisme is het gevolg van de opname van een toxine (een ander woord voor vergif) dat door bepaalde sporen in voedsel gevormd wordt. De verschijnselen treden meestal twaalf tot 36 uur na het eten van besmet voedsel op. De klachten bestaan dikwijls uit wazig zien, hoofdpijn, spierslapte en in ernstige gevallen uiteindelijk verlamming. Wanneer men deze verschijnselen kent dient men direct medische hulp in te schakelen.
Een voedselvergiftiging kan voorkomen worden door hygiëne rondom voedsel en voedselbereiding in acht te nemen. Let daarnaast goed op de uiterste gebruiksdatum van een product en overschrijd deze niet. Lees de bewaaradviezen van producten en volg deze op.