Mensen met ijzertekort hebben onvoldoende ijzer in het lichaam om hemoglobine van te maken. Mensen met een ijzertekort hebben in het begin vrijwel geen klachten, maar later krijgt men te kampen met bleekheid en vermoeidheid. IJzertekort kan gediagnosticeerd worden aan de hand van een bloedonderzoek.
Er zijn diverse oorzaken voor ijzertekort aan te wijzen. Het niet voldoende eten van ijzerhoudende producten, een slechte opname van ijzer door het lichaam en bloedverlies zijn de hoofdoorzaken van een ijzertekort. Een ijzertekort komt met name bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd voor. Ook bij zwangere vrouwen treedt regelmatig een ijzertekort op omdat het bloedvolume toeneemt en de ijzervoorraad tevens gebruikt wordt voor de groeiende foetus.
Wanneer het ijzertekort niet veroorzaakt wordt door een ziekte, is de behandeling en preventie van het ijzertekort gefocust op een goede voeding.
Voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten die gemakkelijk door het lichaam opgenomen kan worden zijn onder meer vlees (met name lever), vis, gevogelte, eieren, peulvruchten, aardappelen en rijst. Het ijzer dat in veel groenten zit kan maar lastig door het lichaam opgenomen worden.
Het drinken van het sap van citrusvruchten stimuleert de opname van ijzer uit voedingsmiddelen. Het nuttigen van een kopje thee of koffie tijdens de inname van een product dat veel ijzer bevat vermindert de opname van het ijzer door het lichaam.
IJzertekort kan tevens behandeld worden door aanvullende supplementen te slikken met ijzer. In zeer zeldzame gevallen kan men extra ijzer toedienen via een injectie.