Voorpagina / Lippen / Gesprongen lip, droge lippen: wat te doen?

Gesprongen lip, droge lippen: wat te doen?

Wat is een gesprongen lip?

Je kent het wel, dat vervelende gevoel aan je mond. Je lippen zijn niet alleen droog maar ook hangen er overal losse velletjes op je lippen. Bijna iedereen heeft wel eens last van een gesprongen lip. Maar wat is nou precies een gesprongen lip en wat kun je hiertegen doen?

Een gesprongen lip beschrijft de conditie waarbij de lippen ernstig droog zijn. Bovendien gaat dit vaak gepaard gaat met diepe kloven. In het eerste stadium zijn de lippen vaak droog en doet het een beetje zeer wanneer je lacht. In de volgende fase worden ze echter schilferig en ontstaan er hier en daar wat barsten. Wanneer dit gebeurd ontstaan er vaak diepe kloven die best pijnlijk kunnen zijn. Maar dit is nog niet het ergste, er zijn namelijk gevallen bekend dat een gesprongen lip zelfs kan leiden tot infecties.

Over het algemeen worden gebarsten lippen geassocieerd met de winter. Dit is niet zo gek vanwege het feit dat veel mensen gedurende de koude winterdagen een droge huid hebben – en dus ook droge lippen. Maar er zijn nog vele andere oorzaken van een gesprongen lip. Zo kunnen mensen gedurende hete zomers zelfs last hebben van een gesprongen lip.

Gelukkig is er veel aan deze aandoening te doen en kan het zelfs worden voorkomen door enkel wat tips van ons op te volgen. Hieronder vindt je meer informatie over droge lippen en wat je moet doen om je mooie mond weer terug te winnen!

Symptomen gesprongen lip

Een gesprongen lip heeft meestal meerdere symptomen. Bij het gros van de mensen gaat het hier om droge lippen, korstjes, scheurtjes en schilfers in het lippenrood. De symptomen verschillen per stadium. In de vroege fase zie je enkel en alleen een intense roodheid met een bobbelig oppervlak waarbij de persoon in kwestie veelal een duidelijk gevoel van droogte ervaart.
Klachten bij een gesprongen lip beperken zich tot het gebied waar je met de tong bij kan komen.

Om symptomen van een gesprongen lip te herkennen, hebben we een lijstje opgesomd met de meeste herkenningspunten, zoals:
droge lippen

 • Bloedende lippen;
 • Droge lippen;
 • Kloven in de lippen;
 • Schilfertjes op de mond;
 • Zweertjes en zwellingen.
» TIP: Vaseline is zeer geschikt om op je lippen te smeren: Het beschermd de huid en voorkomt uitdroging. Klik hier voor Vaseline lipverzorging!

Oorzaken gesprongen lippen

Zoals eerder vermeld, heeft een gesprongen lip vaak meerdere oorzaken. Ten eerste zijn onze lippen niet uitgerust met een natuurlijke en beschermende vetlaag waardoor ze al meer vatbaar zijn voor externe risicofactoren. Een geluk bij een ongeluk – is dat de opperhuid van onze lippen wel is voorzien van eiwitdraadjes en diverse soorten vetten die de huid enigszins nog kunnen beschermen. Toch is de bovenste laag van de lippen, ook wel het hoornlaagje genoemd, uitzonderlijk dun waardoor onze mond snel gevoelig is voor uitdroging. Met als resultaat dus een gesprongen lip.

Maar er zijn nog meer oorzaken bekend. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat bepaalde geneesmiddelen droge lippen met kloven en schilfers kunnen veroorzaken. Voorbeelden van medicijnen die de aandoening kunnen verergeren zijn isotretinoine – een geneesmiddel tegen acne, en acitretine – voor psoriasis. Naast retinoïden, zijn ook lithium – een middel tegen depressies, en chemotherapiegeneesmiddelen grote boosdoeners.

Medicatie voor bepaalde ziektes of aandoeningen kunnen de huid en onze lippen dus aanzienlijk uitdrogen met een gesprongen lip als gevolg.

Een gesprongen lip kan dus interne – en externe oorzaken hebben. Een grote externe oorzaak is de winter. Tijdens de koude wintermaanden zijn onze lippen zeer droog en extra gevoelig voor gevaarte van buitenaf. Dit komt door het feit dat er meer water verdampt uit onze huid.
Naast de kille winterdagen kun je ook last krijgen van een gesprongen lip indien er sprake is van overmatige blootstelling aan de zon of extreme hitte. Maar ook blootstelling aan de wind is een veelvoorkomende oorzaak.

De lijst houdt maar niet op, want zelfs de kleinste gewoontes kunnen een gesprongen lip veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn ademhalen, bijten en liplikken. Een bijzondere risicofactor is die wel van het gebrek aan bepaalde vitamines. Vitamine A, B, C en B12 kunnen namelijk droge lippen teweegbrengen. Maar ook allergieën, huidaandoeningen en uitdroging leiden regelmatig tot een gesprongen lip.

Tot slot zijn er bepaalde ziektes, zoals diabetes, HIV/AIDS, macrocytose, het Sjögren-syndroom en de ziekte van Kawasaki die vervelende lippen voortbrengen.

» Onmiddellijke bescherming, zowel voor extreem droge en gescheurde lippen nodig?
Bekijk hier een overzicht van geschikte lippenbalsems.

Een gesprongen lip komt voor bij mensen over de hele wereld in alle leeftijdscategorieën en beide geslachten. Toch wisten onderzoekers te achterhalen dat mensen die aan uitdroging en ondervoeding lijden, meer last ondervinden van droge lippen dan ‘normale’ mensen.

Kortom, een gesprongen lip kan verschillende oorzaken hebben. Om je een klein overzicht te geven, hebben we de meest voorkomende aanleidingen opgesomd. De volgende situaties zijn funest voor je lippen:

 • Chronische ontstekingen;
 • Combinatie van uitgebreide blootstelling van UV-straling met droge, koude lucht, waar mensen op wintersport zich vooral in bevinden;
 • Een lage luchtvochtigheid (een langdurig verblijf in centraal verwarmde ruimtes en/of ‘schraal weer’);
 • Langdurige blootstelling aan de zon.

Wanneer is medische hulp vereist?

Cheilitis
Cheilitis is een algemene benaming voor een ontsteking aan de lippen. Er bestaan verschillende soorten Cheilitis. Enkele die we onderscheiden zijn Cheilitis angularis (perleche), contactallergische Cheilitis, Cheilitis actinica en etc.

Dit zijn allemaal vormen van extreme uitdroging aan de lippen die kloven veroorzaken. Deze kloven kunnen echter niet met zelfzorgmaatregelen behandeld worden, hier is beslist hulp voor nodig. De persoon in kwestie kan in dit geval het beste de hulp inroepen van een specialist op het gebied van huidaandoeningen, zoals een dermatoloog of huidtherapeut.

Cheilitis wordt gekenmerkt door meerdere kloven in de lippen en een gebarsten huid in de mondhoeken. Symptomen bij Cheilitis zijn:

 • Donkerroze of rode lippen;
 • Een witte plaque op het oppervlak;
 • Lippen die knobbelig aanvoelen;
 • Zweren op de lippen.

Cheilitis komt het meest voor bij mensen die ouder zijn dan 59 jaar. De aandoening wordt in de meeste gevallen toegeschreven aan ontstekingsaandoeningen en infecties. Maar ook een overmatige speekselproductie of een trauma aan het gebit kunnen Cheilitis veroorzaken. Een specialist kan bepalen of het gaat om een gesprongen lip of Cheilitis.

Uitdroging en ondervoeding
Zoals we al weten, kan een gesprongen lip ook bij uitdroging en ondervoeding ontstaan. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met de meest voorkomende symptomen bij uitdroging, zoals:

 • Afgenomen urineproductie;
 • Constipatie;
 • Droge mond;
 • Hoofdpijn;
 • Koorts;
 • Lage bloeddruk
 • Licht in het hoofd zijn;
 • Versnelde ademhaling- of hartslag.

Symptomen bij ondervoeding komen over het algemeen overeen met die van uitdroging, maar hierbij kunnen we nog wat andere klachten bij toevoegen. Een paar hiervan zijn breekbare botten, opgezette maag, spierzwakte en tandbederf.

Vegetariërs en alcoholisten zijn absoluut gevoelig voor ondervoeding. Dit komt door het feit dat vegetariërs een dieet volgen met te weinig vitamines en bij alcoholisten wordt hiervan minder opgenomen doordat alcohol dit verhindert.

Tot slot lopen ouderen meer risico op ondervoeding dan jongeren, omdat oudere volwassenen wel eens last ondervinden van een verminderde eetlust. Heb je het vermoeden dat je uitgedroogd of ondervoedt bent? Neem dan direct contact op met de huisarts.

» TIP: Vaseline is zeer geschikt om op je lippen te smeren: Het beschermd de huid en voorkomt uitdroging. Klik hier voor Vaseline lipverzorging!

Behandeling gesprongen lip

Normaal kunnen gesprongen lippen gelukkig thuis worden behandeld. Ten eerste is het van belang dat jouw lippen genoeg vocht ontvangen. Om dit te bewerkstelligen, kun je het beste:

 • Genoeg water drinken (ongeveer 1.5 tot 2 liter per dag);
 • Een luchtbevochtiger in huis gebruiken;
 • De hele dag door regelmatig lippenbalsem op de lippen aanbrengen;
 • Koude weersomstandigheden vermijden;
 • De mond met een sjaal bedekken.
» De beste remedie tegen gesprongen lippen? Lippenbalsem!
Bekijk hier een overzicht van lippenbalsems.

Tips bij een droge, gesprongen lippen

1. Voorkom ´lipgelik´!

bijten op lippen en lipgelikHet zal hoogstwaarschijnlijk tegenstrijdig klinken, maar een belangrijke aanleiding van een gesprongen lip is het likken ervan. Wanneer je jouw lippen continu zou bevochtigen, dan wordt het vocht in je speeksel veel te snel verdampt en tegelijkertijd blijven de bacteriën en enzymen achter op je lippen. Op deze manier worden je lippen alsmaar schraler, branderiger en droger.

Vandaar dat de mondhoeken ook altijd zo droog zijn, want hier zit eenmaal het gebied dat het meest in contact komt met speeksel. Voorkom dus ´lipgelik´ om risicofactoren uit te sluiten!

2.Gebruik een goede lipbalsem

Verder is het belangrijk een goede lipbalsem te gebruiken. Balsem zorgt ervoor dat je lippen gemakkelijker vocht vasthouden en tegelijkertijd worden je lippen vetter. Smeer bijvoorbeeld een balsem op met SPF-factor van ten minste 15 wanneer je naar buiten gaat. Blootstelling aan de zon is uit den boze vooral bij droge lippen. De balsem helpt niet alleen de lippen van vocht te voorzien; ook beperkt het verdere uitdrogingsverschijnselen en andere invloeden van buitenaf. Goede lipbalsems zijn Carmex, Labello, Weleda, Purol en Dr. Swaab.

3.Breng vochtige lucht in huis

Zoals we al eerder bij de oorzaken van gesprongen lippen hebben gezien, speelt een lage luchtvochtigheid een grote rol bij het veroorzaken van een droge mond. Zit je veel binnen? Dan heb je een grote kans op schraalheid en droogheid rondom de mond. Gelukkig is er hiervoor een oplossing bedacht: zet een luchtbevochtiger in je slaapkamer! Maar ga niet je kamer zitten verwarmen, want een verwarmde kamer leidt namelijk tot een droge lucht dat weer zijn negatieve effecten heeft op onze lipjes! Klik hier om luchtbevochtigers te bekijken →

4. Ga alcohol en cafeïne uit de weg

Wist je dat alcohol en cafeïne je huid uitdrogen? Je zou misschien denken: wat heeft dat te maken met een gebarsten lip? Heel veel! Want wanneer onze huid uitdroogt heeft dit tevens zijn effect op onze lippen. Drink daarom altijd met mate!

5. Vermijd ‘knabbelen’

Het is natuurlijk verleidelijk om lekker te gaan ‘knabbelen’ op je lippen wanneer ze droog aanvoelen. Dit proces kun je echter beter vermijden. Het bijten op je lippen zorgt er namelijk voor dat de bacteriën en enzymen diep de liphuid ingaan. Het gevolg is droge branderige lippen waar niemand blij van wordt!

6. Zorg voor voldoende vocht

Om genoeg vocht binnen te krijgen, dien je iedere dag minstens 1.5 tot 2 liter vocht binnen te krijgen. Sommige mensen drinken gedurende de koude wintermaanden weinig water, omdat ze simpelweg minder dorst hebben. Ook denken veel mensen niet aan de gevolgen zoals uitdroging. Maar het is wel degelijk mogelijk om uit te drogen tijdens de winter. Let er daarom goed op dat jouw lichaam voldoende vocht binnenkrijgt.

Ons lichaam heeft nu eenmaal vocht nodig om alle onderdelen op de juiste manier te hydrateren. Heb je moeite met complete glazen water achterover te slaan? Drink dan enkel met kleine slokjes over de hele dag.

» De beste bescherming tegen gesprongen lippen? Lippenbalsem!
Bekijk hier een overzicht van lipverzorging producten.

Bekijk ook

Help, een beginnende koortslip!

Een beginnende koortslip zal bijna iedereen voelen aankomen. Dit is het moment waar je moet ...

Deze website gebruikt cookies om jou de beste ervaring te kunnen geven. Door deze website te gebruiken ga je hiermee akkoord. Meer info

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten