Maagkanker is een vorm van kanker die, zoals de naam al aangeeft, begint in de maag. Als onderdeel van het spijsverteringsstelsel slaat de maag het voedsel op en de vertering ervan kan hier beginnen door vermenging met het maagsap. De meeste vormen van maagkanker zijn adenocarcinomen. Dit wil zeggen dat ze ontstaan in het slijmvlies van de maag.
Het verspreiden van maagkanker kan op verschillende manieren gebeuren. De kanker kan door de maag heen in andere organen groeien zoals in de slokdarm, het buikvlies of de dunne darm. De verspreiding kan ook via de bloedsomloop of het lymfestelsel plaatsvinden. Doordat het lymfestelsel een complex stelsel is in ons lichaam, te vergelijken met het bloedvatenstelsel, kunnen tumoren die zich op deze manier verspreiden gemakkelijk op andere plaatsen (bijvoorbeeld in de lever of de longen) nieuwe tumoren vormen.
In vergelijking tot de situatie aan het begin van de twintigste eeuw komt maagkanker tegenwoordig nog maar heel zelden voor. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de opkomst van de koelkast en de diepvries om voedsel in te bewaren. Hierdoor was het niet langer nodig dat mensen grote hoeveelheden gerookt of sterk gezouten voedsel aten.
Het is moeilijk om de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken omdat de maagkanker dan nog weinig klachten veroorzaakt. De volgende symptomen of klachten kunnen voorkomen: minder eetlust, onverklaarbaar gewichtsverlies, buikpijn, vage pijn of een vol gevoel in de maagstreek, maagzuur, misselijkheid en braken. Overigens hoeft het niet te betekenen dat iemand met deze klachten ook maagkanker heeft.