Voorpagina / Huid / Huidkloven: hoe voorkomen en verzorgen?

Huidkloven: hoe voorkomen en verzorgen?

Wat zijn huidkloven?

Kloven zijn dunne barstjes in de huid die vooral ontstaan na periodes van droogte. Hoewel kloven meestal vrij klein zijn, kunnen ze behoorlijk pijn doen. Het zijn van die hardnekkige barstjes waarvan de kloven eeltig en hard zijn. Omdat de kloof onderin dunner is dan bovenin, kan het hier regelmatig gaan bloeden. Bij een voortdurende belasting, kan in het ergste geval kan een kloof leiden tot ontstekingen. Gelukkig zijn kloven over het algemeen geen ernstige kwaal, maar blijven het vervelende dingen.

Inhoud van het artikel:
Wat zijn huidkloven? | Waar komen kloven het meest voor? | Oorzaken van huidkloven? | Tips om huidkloven te voorkomen | Huidkloven behandelen/verzorgen

Het zijn vooral vrouwen die last hebben van kloven. Bij mannen komt het ook voor, maar niet op zo’n grote schaal als bij vrouwen. De dunne barstjes kunnen overal op ons lichaam voorkomen. Maar meestal vindt je ze terug op je handen, vingers en voeten.

Heb je zo nu en dan een droge huid? Grote kans dat jij in de toekomst ook last zult ondervinden van huidkloven. Deze dunne barstjes doen zich namelijk veel voor bij mensen met een ruwe of schrale huid die op bepaalde plekjes vereelt is. Uitdroging is dus oorzaak nummer één bij kloven, maar ook kou of allergieën kunnen een oorzaak zijn.

Waar komen kloven het meeste voor?

Zoals eerder vermeld, kunnen huidkloven vrijwel overal voorkomen op ons lichaam. Toch zijn er bepaalde plekken die de voorkeur krijgen bij deze dunne barstjes. Zo zijn veelal de handen, hielen en vingers vaak de pineut.

huid verzorgen en huidkloven voorkomen
© Shutterstock – Huid verzorgen
Hielkloven zijn ophopingen van eelt die ontstaan door extreme droogte. Door een permanente druk of wrijving zijn er verhardingen van de huid of plaatselijke verdikkingen ontstaan dat uiteindelijk de eeltophopingen heeft gevormd. Een constante druk kan bijvoorbeeld komen door te strak zittend schoeisel. Het gevolg hiervan is dat de huid uitdroogt en er barstjes ontstaan.

Je zou denken dat huidkloven vooral veel voorkomen in het droge en vereelte huidoppervlak van de hielen. Niets is minder waar, kloven komen namelijk ook voor in de zachte, vochtige huid die zich bevindt tussen je tenen.

Hiekloven kunnen behoorlijk lastig zijn. Ze veroorzaken niet alleen pijn, ook ontstaan er regelmatig problemen bij het lopen. Dit komt door het feit dat kloven millimeters tot maar liefst een centimeter lang kunnen worden. Hielkloven komen net als algemene kloven het meest voor tijdens de winter wanneer onze huid het droogst is.

Kloven aan de vingers kun je het beste vergelijken met hielkloven. Vingerkloven zijn echter moeilijker te genezen. Er hoeft namelijk maar iets te gebeuren of de wonde springt weer open. Dus één enkele beweging en de kloof zit er weer. Vingerkloven komen met name voor bij de nagelwallen, deze bevinden zich aan de zijkanten van onze vingers en aan de strekzijde van de vingergewrichten. Waarschijnlijk kijk je nu naar je vingers en ontdek je een paar van deze vervelende kloven. Ze kunnen net als hielkloven erg pijnlijk zijn.

Kloven aan je handen zijn hardnekkig. Onze handen zitten misschien wel tig keer op een dag in het water en dat maakt het er allemaal niet beter op. Kloven kunnen overal op onze handen ontstaan, maar je ziet ze veelal terug op de onderkant van de handen met eeltophopingen.

Last van huidkloven? Hydraterende handcrèmes zijn belangrijk om kloven te voorkomen. Een klovenzalf helpt bij het herstellen van kloven en maakt de huid opnieuw soepel en zacht.
Klik hier om klovenzalven te bekijken.
Klik hier voor hydraterende crèmes.
Klik hier voor eeltpleisters om kloven op voeten te behandelen.

Wat zijn de oorzaken van kloven?

De oorzaak nummer één van huidkloven is een extreem droge huid. De kloven in plaatselijke verdikkingen ontstaan door te weinig talgkliertjes in de huid waardoor de huid sneller uitdroogt. Na uitdroging is de huid minder elastisch en kan het dus niet soepel meer buigen. Nu hoeft de voet, vinger of hand maar één simpele beweging te maken en er ontstaat een barst, oftewel een kloof in de huid.

Onze huid bevat onvoldoende natuurlijke vetten, waardoor er te weinig vocht wordt vastgehouden. Het gevolg hiervan is dat de huid haar barrièrefunctie verliest en op deze manier gevoelig wordt voor externe factoren, zoals prikkelende stoffen waar onze huid dagelijks in aanmerking mee komt. Hier hebben we meteen de verklaring voor de plekken waar huidkloven het meeste voorkomen: namelijk op de handen, vingers en voeten. Deze staan immers het meest in contact met prikkelende en agressieve stoffen, zoals wasmiddel, zeep en temperatuurschommelingen.

Maar niet alleen uitdroging hoeft de eerste oorzaak van kloven te zijn. Hielkloven kunnen ook ontstaan doordat de huid extra wordt blootgesteld aan wrijving of druk. Je kunt je misschien wel voorstellen, dat wanneer we de hele zomer op slippers lopen, de druk in onze voeten wordt gereguleerd. Ons lichaam maakt een plaatselijke verdikking op de zones waar de meeste druk vandaan komt.
Op deze manier doen onze voeten minder zeer en worden onze voeten bij het lopen minder belast dan voorheen. Toch heeft deze functie ook zijn keerzijde, want op den duur kunnen er kloven in deze plaatselijke verdikkingen komen.

Tot slot kan iedereen huidkloven ontwikkelen, toch wijzen cijfers uit dat mensen met eczeem of psoriasis een groter risico hebben op huidkloven dan ‘normale’ mensen. Daarnaast is het bekend dat vervuilde lucht en allergische reacties een droge huid kunnen veroorzaken. Klik hier voor meer info omtrent psoriasis.

Tips om kloven te voorkomen

Kloven kunnen worden tegengegaan door simpelweg een aantal leefregels te volgen. Hieronder hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet:

 • Beperk warme douches! Hoe heerlijk een warme douche ook mag zijn, het droogt de huid immers uit;
 • Maak gebruik van verzorgingsproducten op oliebasis;
 • Reguleer de luchtvochtigheid in huis. Dit doe je eenvoudig door een bak met water aan de verwarming te hangen. Door gebrek aan luchtvochtigheid kunnen namelijk kloven ontstaan;
 • Zet de verwarming een tandje lager. Tijdens de koude wintermaanden is het van belang warme kleding aan te trekken i.p.v. de verwarming op te schroeven. Dit laatste zorgt immers voor de uitdroging van je huid!

Tips hand kloven

 • Bescherm je handen tijdens schoonmaakwerkzaamheden door middel van handschoenen. Schoonmaakmiddelen zijn een grote oorzaak van uitdroging;
 • Probeer het wassen van je handen te beperken. Was dus je handen enkel en alleen na een bezoek aan het toilet of wanneer je gaat koken en eten. Algemene hygiëne blijft immers zeer erg berlangrijk;
 • Voorkom langdurig handschoen gebruik. Indien je gedurende ruime tijd rubberen handschoenen draagt, ontstaat er vocht en zweet waardoor de handen wederom uitdrogen. Kan je dit niet voorkomen? Trek dan een paar katoenen handschoenen eronder aan, werkt zeer efficiënt!

Tips voet kloven

 • Draag schoenen en slippers van kwaliteit;
 • Gebruik een eeltrasp om overmatig eelt te beperken in de aanwas;
 • Droog de huid goed af na het wassen, vooral tussen de tenen!
 • Smeer je voeten twee keer daags in met een hydraterende zalf; Klik hier voor hydraterende crèmes »

Hoe kan je kloven behandelen?

Crèmes gebruiken
Kloven zijn hardnekkig, maar over het algemeen goed te behandelen. De beste manier om huidkloven aan te pakken is via hydraterende crèmes. Een vocht-inbrengende crème helpt de huid en voorkomt uitdroging.

We adviseren je de handen eerst in te smeren met een sterke vette crème. Daarna dien je een goede handcrème op te brengen. Een kwalitatieve handcrème is op basis van lipiden, zoals natuurlijke oliën of ceramiden. Het liefst smeer je de handen in voor het slapen gaan, op deze manier kun je de katoenen handschoenen aantrekken zodat de crème de hele nacht de tijd heeft om in te trekken. Bekijk hier een overzicht van hydraterende crèmes »

Olie
Verder is het van belang tijdens het wassen (douchen of badderen) een parfumvrije badolie te gebruiken in plaats van zeepjes. Zeep droogt de huid namelijk uit. Tegenwoordig zijn er talloze reinigings- en verzorgingsproducten te koop speciaal ontwikkeld voor de droge huid, dus grijp die kans. Al deze producten zijn goede vocht-inbrengers en laten je huid weer stralen!

Zalfjes
Er zijn ontzettend veel zalfjes op de markt die huidkloven zouden verhelpen. Ook hier kun je het beste gaan voor een hydraterende zalf. Smeer het liefst iedere avond je voeten of handen in met de zalf. Indien je de voeten insmeert met zalf, dien je hierna badstoffen sokken aan te trekken om de huid te stimuleren voor genezing. Hetzelfde geldt voor de handen in te pakken met katoenen handschoenen.

Behandeling

Hebben de crèmes, oliën en zalfjes niet gewerkt? Dan is het nog altijd mogelijk een afspraak te maken met een pedicure. De pedicure heeft een behandeling dat speciaal is ontwikkeld voor de vergroting van elasticiteit van de huid. Tijdens de behandeling worden oppervlakkige huidkloven machinaal weg gefreesd. Daarnaast zal de pedicure de diepe huidkloven met een dikke laag eelt verwijderen.

Verder worden de harde randen voorzichtig weggesneden of gefreesd zodat de huid zich op den duur weer kan sluiten. Zijn er toevallig ook weke kloven? Dan zal de specialist ervoor kiezen om de schimmelinfectie te behandelen met een schimmeldoden product. Na de behandeling is de pijn (bijna) direct weg en kan de huid zich weer soepel bewegen.

Last van huidkloven? Hydraterende handcrèmes zijn belangrijk om kloven te voorkomen. Een klovenzalf helpt bij het herstellen van kloven en maakt de huid opnieuw soepel en zacht.
Klik hier om klovenzalven te bekijken.
Klik hier voor hydraterende crèmes.
Klik hier voor eeltpleisters om kloven op voeten te behandelen.

Bekijk ook

Acne vorming

Wat is acne?

Acne is een vervelende kwaal, maar ze is gelukkig in de meeste gevallen onschuldig en ...

Deze website gebruikt cookies om jou de beste ervaring te kunnen geven. Door deze website te gebruiken ga je hiermee akkoord. Meer info

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten