Met zuivelproducten worden producten bedoeld die gemaakt worden van melk. Je kan hierbij dus denken aan bijvoorbeeld aan uiteraard melk, boter en kaas. Zuivelproducten kennen enkele zeer belangrijke voedingsstoffen. Een gezonde voeding is zelfs lastig te realiseren zonder het opnemen van zuivelproducten in je voedingspatroon.
Zuivelproducten bevatten onder meer calcium (kalk), eiwitten en vetten. Zuivel levert daarnaast een heleboel vitaminen: vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12, vitamine A, vitamine D en foliumzuur. Bovendien levert zuivel ook zink en vocht.
Melkvet bevat echter ook een flinke hoeveelheid verzadigd vet. Verzadigd vet wordt in verband gebracht met een verhoogd cholesterolpeil, wat weer aanleiding geeft tot dichtgeslibde bloedvaten en hartkwalen. Volle melk bevat 3,9% vet, magere melk bevat echter slechts 0,1% vet. Daarnaast bevat een halve liter magere melk slechts 165 kcal, tegenover 300 kcal per halve liter volle melk.
Tegenwoordig zijn er diverse soorten yoghurt op de markt. De gezondste yoghurtsoorten zijn die waar de levende bacterie Lactobacillus acidophilus toegevoegd is, naast de Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophillus die in alle yoghurt zit.
Zwangere vrouwen dienen op te passen voor de Listeria-infectie. Dit is een infectie die overgedragen wordt via met name ongepasteuriseerde melk. Inmiddels is men er achter dat het voornamelijk gaat om de gebrekkige hygiëne bij de bereiding van dergelijke ‘rauwmelkse’ kazen. De Listeria-infectie is in principe een onschuldige infectie die gepaard gaat met wat griepachtige verschijnselen. Bij zwangere vrouwen kan deze infectie echter leiden tot een verhoogd risico op een miskraam.