Triglyceriden zijn vetzuurverbindingen. Triglyceriden komen voor in de bloedbaan en worden door het lichaam gebruikt om vet te vervoeren. Ongebruikte triglyceriden worden opgeslagen rondom de organen en in het vet dat zich op de buikwand bevindt. Wanneer triglyceriden eenmaal opgeslagen zijn, zijn zij zeer lastig weer te verwijderen.
De hoeveelheid triglyceriden in het bloed wordt meestal bepaald met behulp van een onderzoek naar zogenaamde lipiden. Lipiden zijn vetten die in een hoge hoeveelheid de kans op hart- en vaatziekten vergroten.
Een normale waarde van triglyceriden is lager dan 1,7 mmol/l. Men spreekt van een licht verhoogde triglyceridenwaarde wanneer men een waarde tussen de 2,0 en 6,0 mmol/l heeft. De hoeveelheid triglyceriden in het bloed is sterk verhoogd wanneer uit het onderzoek een waarde hoger dan 11,3 mmol/l naar voren komt. De hoeveelheid triglyceriden in het bloed varieƫrt over de dag. Enkele uren na een maaltijd kan de waarde van triglyceriden tot wel 10 maal hoger zijn dan in nuchtere toestand. Dit komt omdat de triglyceriden op dat moment verplaatst worden van de darmen naar het vetweefsel.
Men kan de waarde van triglycerides onder controle houden door het gebruik van suiker drastisch te verminderen en veel meer groente en fruit te eten. Olijfolie helpt ook mee om overtollige triglycerides uit het lichaam te verwijderen. Olijfolie lost namelijk het viscerale vet (het vet rondom organen en de buikwand) op.